Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny premiärminister i Mali

Annons

Django Sissoko har utnämnts till ny premiärminister i Mali, rapporterar AFP.

Malis förre premiärminister Cheick Modibo Diarra, som greps sent i går, meddelade i morse att han avgår. Diarra sitter nu i husarrest. Frankrike anser att han tvingades bort och kräver att militären slutar blanda sig i politiken.

Jag, Cheick Modibo Diarra, avgår härmed tillsammans med hela min regering, sade en till synes nervös Diarra i ett uttalande som sändes i statlig tv tidigt på morgonen.

Diarra utsågs i april till att försöka återupprätta ordningen i landet efter militärkuppen mot president Amadou Toumani Touré.

Premiärministern greps av ett 20-tal soldater som kom från en militärförläggning utanför Bamako. Gripandet i går ska ha beordrats av kuppledaren Amadou Sanogo.

President Dioncounda Traore har ännu inte godkänt att Diarra lämnar sin post. Diarra befinner sig i husarrest i huvudstaden Bamako, berättar familjen.

Premiärministern är i husarrest. Han kan inte träffa vem han vill eller gå vart han vill. Det är soldater vid hans hus och han kan inte röra sig fritt, säger en familjemedlem till AFP.

Frankrike anser att Diarra blev tvungen att lämna sin post och kräver att militären slutar att blanda sig i politiken.

Vi fördömer omständigheterna under vilka premiärminister Cheick Modibo Diarra tvingades avgå, säger Philippe Lalliot, talesperson på det franska utrikesdepartementet. Utvecklingen visar på behovet av en snabb utländsk intervention, sade Lalliot.

I Bamako syns inga soldater till, men flera regeringsbyggnader övervakas av polis.

Bakary Mariko, talesperson för den grupp militärer som i mars tog makten genom en kupp, säger att Diarra greps då han vägrat ta itu med landets problem, enligt Reuters.

Landet är i kris, men han blockerade institutionerna, säger Mariko, som hävdar att det inte är fråga om en ny kupp.

Diarra har förts till militärens högkvarter i Kati och en ny premiärminister kommer snart att utses, meddelar Mariko.

Gripandet av Diarra, och hans efterföljande avgång, riskerar att ytterligare komplicera den kaosartade situationen i Mali och försvåra möjligheterna att stabilisera landet.

EU, som beslutat sig för att skicka en styrka för att utbilda Malis armé, begär att en ny premiärminister och regering som alla sidor kan acceptera utses snabbt. EU:s utrikeschef Catherine Ashton uppmanar liksom Frankrike militären att sluta blanda sig i politiken.

De senaste veckorna har motsättningarna mellan militären och Diarra ökat. Förra helgen organiserade den nu avsatte premiärministern en demonstration till stöd för FN-resolutionen om ett utländskt militärt ingripande i den del av norra Mali som tagits över av beväpnade grupper.

Några av Malis politiker är positiva till en utländsk militär intervention, medan militären har sagt att den kan driva ut ockupanterna på egen hand.

Militären lämnade formellt över makten till ett civilt styre i april, men kuppledaren kapten Amadou Sanogo har konstant anklagats för att blanda sig politiken.

Mer läsning

Annons