Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny orden - bara för kvinnor

/
  • Ordenssällskap för bara kvinnor. Berit Olofsson och Assi Johansson har jobbat för att Mariaorden skall etablera sig i Härnösand. Instiftelsen av den nya logen sker under helgen i Härnösand.

Landets ordenstätaste stad, Härnösand, har fått en ny orden.

Mariaorden är öppen endast för kvinnor, men lika sluten och hemlig som sina manliga motsvarigheter.

Syftet är att bli en bättre människa.

– Den stressade nutidsmänniskan behöver ett andrum. Det får man hos oss, säger Berit Olofsson.

Annons

Mariaorden grundades 1916 i Oslo och finns i dag på 66 olika platser i de nordiska länderna och Tyskland. Härnösand blir den 16:e orden i Sverige.

Under helgen firas den nya orden med en, så kallad, instiftelse. Representanter från samtliga ordnar finns på plats under dagarna tre. Själva instiftelsen kommer att äga rum i församlingsgården och sen blir det festmiddag. Helgen avslutas med högmässa i Domkyrkan på söndag.

Men riktigt allt vad som kommer att ske får vi inte veta. Vad som händer bakom stängda dörrar är, och kommer förbli, en väl förborgad hemlighet.

De ritualer som förekommer beskriver man som symboliska handlingar som ska belysa viktiga frågor.

Syftet är främst att bli en bättre medmänniska.

Berit Olofsson, som är president i moderlogen Sundsvall, blev Mariasyster för 18 år sedan och säger att hon utvecklats som person.

– Vi lever i en stressig tid och då behöver man komma bort från vardagen. Vi jobbar med personlighetsutveckling. Skulle alla känna till ritualerna på förhand gick vi miste om den unika upplevelsen, säger hon.

Berit talar entusiastiskt om de uppgifter som komma skall. Hon framhåller att logen haft en positiv utveckling och fått många nya medlemmar det senaste året.

– När vi bestämde oss för att starta upp i Härnösand kom gensvaret direkt, vi fick 15 nya medlemmar på en gång. Särskilt roligt är det att vi fått så många unga nytillskott, säger hon.

Mariaorden bygger på en kristen etisk grund och har till syfte att främja självkännedomen hos sina medlemmar och att stötta dem i deras personliga utveckling. När ordenssystrarna samlas till möte bär de inte, som sina manliga ordensbröder i Frimurarna, högtidsdräkt. Men det finns en klädkod, avslöjar Berit Olofsson.

Den nya orden kommer att hålla till i frimurarnas lokaler på Nybrogatan och träffas varannan torsdag.

President i Härnösandslogen blir Assi Johansson som hade fullt upp med att förbereda inför helgens festligheter när tidningen hälsade på igår.

Mariaorden har cirka 7400 medlemmar i dag.

Annons