Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny omgång väntar för varghonan

Den tillåtna tidsperioden för skyddsjakt på vargtiken i Junsele har nu gått ut. Men Naturvårdsverket har redan fått in en ny ansökan från en sameby i området.

Vargdebatten har kommit in i ett nytt skede. Många har väntat länge och spänt på förvaltningsrättens beslut i överklagandet. Och ytterligare lite väntan verkar det bli.

– Vi behandlar ärendet skyndsamt och försöker att få det färdigt. Men det blir inget beslut idag eller imorgon, kanske i slutet av veckan. Det krävs mycket kommunicering, säger Roger Olausson på förvaltningsrätten.

Läs mer: "Kunskapsbrist i vargdebatten"

Naturvårdsverket behandlar samtidigt den nya ansökan om fortsatt skyddsjakt i Junsele efter att den förra tillåtna jaktperioden gick ut i torsdags.

– Vi kommer att ta ett beslut om ny skyddsjakt nu i veckan, säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket.

Om ansökan beviljas kommer förvaltningsrättens beslut i överklagandet inte längre vara viktigt för Junseleborna. En ny skyddsjakt kräver en ny överklagan.

Efter att samer i Junseleområdet upptäckt vargparet blev detta genast ett stort hot mot rennäringen. Man försökte med hjälp av både skotrar och helikopter skrämma bort vargparet från området, men detta lyckades inte. De upprörda samerna skickade istället in flera ansökningar om skyddsjakt på vargarna till Naturvårdsverket. De menade att skyddsjakt var den enda lösningen som fanns kvar.

Miljöminister Lena Ek kom, i början av januari, upp för att delta i ett möte angående Junselevargarna med de berörda samebyarna. Till slut beviljade Naturvårdsverket skyddsjakt på vargparet och motsättningar blossade genast upp i området. Beslutet överklagades snart till förvaltningsrätten av Naturskyddsföreningen och Svenska Rovdjursföreningen. I väntan på ett beslut i överklagandet avbröts skyddsjakten av förvaltningsrätten. Man hade dock hunnit skjuta varghanen innan avbrottet.

Varghonan är fortfarande vid liv, men hon är mycket omstridd. Nu väntas det nya beslutet om fortsatt skyddsjakt i Junsele. Men innan något beslut tas är varghonan i säkerhet, menar Anneli Nivrén.

– Om någon skulle skjuta innan vidare beslut är tagna är det ett jaktbrott, säger hon.

Om denna ansökan om ny skyddsjakt beviljas av Naturvårdsverket börjar det hela om. En ny överklagan kommer att krävas. Det nya beslutet om skyddsjakt kommer att på nytt behöva behandlas av förvaltningsrätten.