Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny myndighet för krisberedskap

Regeringen vill samla landets krisberedskap på ett ställe. Tre myndigheter läggs ned och stora omorganiseringar genomförs när nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skapas, enligt en proposition.

Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och Styrelsen för psykologiskt försvar läggs ned. Det innebär bland annat att Räddningsverkets skolor i Skövde och Rosersberg endast kommer att leva vidare om de hittar en annan huvudman än staten, enligt propositionen från regeringen.

- Regeringen stärker och samlar nu samhällets krisberedskap genom att lämna det tidigare stuprörstänkandet och i stället öka myndigheternas ansvar att samarbeta kring ledning och hanteringen i en krissituation, säger försvarsminister Sven Tolgfors i en kommentar.

Den nya myndigheten ska ha sin ledning i Stockholm och vara tätt knuten till regeringskansliet. Den ska ansvara för allt från stora kriser, exempelvis krig, till vardagliga olyckor.

Regeringen vill satsa mer på utbildning och tycker att dagens utbildning inom området skydd mot olyckor dras med överkapacitet och bristande flexibilitet.

Krisberedskapsmyndighetens generaldirektör Helena Lindberg ansvarar för att den nya myndigheten är igång 1 januari 2009. Framför sig har hon ett digert arbete.

- Det ingår besparings- och rationaliseringskrav. I dag finns vi på nio orter och det kostar att vara lokaliserade på så många platser, säger Helena Lindberg.

Omorganiseringar är att vänta på de orter som i dag hyser någon av de tre myndigheternas verksamhet. I propositionen föreslås den nya myndigheten ha verksamhet i Karlstad, Stockholmsområdet, Revinge utanför Lund och Sandö vid Kramfors.

Vad som händer med Räddningsverkets verksamhet i Kristinehamn, Karlskoga, Skövde och Rosersberg är oklart. En kommitté ska reda ut om verksamheten på de två sistnämnda orterna kan överleva med hjälp av någon annan huvudman än staten.

I Sollefteå tar Försvarets radioanstalt över signalskyddsverksamheten.JOHAN NORDSTRÖM/TT