Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny medaljmiss för Björgen

Annons

Vad har hänt med formen hos Marit Björgen?

Frågan är befogad efter norskans andra raka medaljmiss i OS.

Jag är jäkligt besviken, säger hon efter femteplatsen.

Marit Björgen visade toppform inför OS med dubbla segrar i genrepet i Toblach, och även i premiärloppet i Sotji var 33-åringen snabbast i spåren.

Men de senaste dagarna har den norska skiddrottningen visat sin mer mänskliga sida. Efter sortin i semifinalen i tisdagens sprint slutade Björgen femma i damernas klassiska millopp.

Vid tidskontrollen efter 8 kilometer låg Björgen tvåa - men därifrån tappade hon till exempel hela 17 sekunder på Charlotte Kalla.

Jag kollapsade sista 1,5 kilometern och missade chansen att vara på pallen, så det är klart att jag är besviken, säger hon.

"Nere i källaren"

Förklaringen till den sviktande formen?

Björgen har inget bra svar.

Varför vet jag inte. Jag var väldigt tung på slutet och var tvungen att kämpa mot mig själv. Jag fick höra att jag var en sekund från pallen, men jag var så långt nere i källaren...

Efter två inledande guld - Björgen i skiathlon och Maiken Caspersen Falla i sprint - fick Norge nöja sig med ett brons till Therese Johaug.

I dag kändes det som att jag vann bronset, och det var lika gott som guld för mig, säger norskan, glad men sliten efter loppet i den ryska vårvärmen. Jag kan inte komma ihåg när jag var så här trött, det här var värre än alpinbacken i Val di Fiemme.

Vann trots fotskada

Vid Johaugs sida satt Justyna Kowalczyk och pratade om det hårdaste milloppet i sin karriär. Men för den polska OS-guldmedaljören gick det ganska enkelt att leva med tröttheten efteråt. Trots ett brutet ben i foten var Kowalczyk överlägsen det övriga startfältet, och vann 18,4 sekunder före Kalla.

Det är stort för mig i dag. Det är det viktigaste loppet i mitt liv, och det tuffaste. Jag är så glad att jag vann det här loppet, säger hon.

Mer läsning

Annons