Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny målfest - men förlust för Sverige

Annons

Tyskland behövde 45 minuter för att vakna.

Då blev det ett nytt målkalas.

3-5 (2-1) på Friends innebär att landslaget inte seedas i playoff.

Nu väntar Kroatien, Grekland, Portugal eller Ukraina i november.

Tyskland var redan klart för VM, Sverige lika klart för playoff - men jagade platsen som ett av de fyra toppseedade lagen i lottningen.

Det gick inte.

Förbundskaptenen Erik Hamrén om ödesmatcherna i november:

Ingenting är omöjligt. Det är bra lag allihopa givetvis. Det är två matcher, det är mycket tillfälligheter, mycket känslor, mycket nerver som kommer på pränt. Vi ska till Brasilien har vi bestämt och jag har ingen önskemotståndare, säger Hamrén.

Det började riktigt roligt i VM-kvalavslutningen.

Ett mönsteranfall där Sebastian Larssons - för kvällen lagkapten i sin 60:e landskamp - djupledspassning skar genom de bakre centrala tyska delarna och nådde Tobias Hysén sedan Ola Toivonen smart hoppat över bollen.

Svensk drömstart

Hysén tog emot, tittade upp och placerade lugnt 1-0 med vänsterfoten.

Tid: 7 minuter.

Vem hade trott det, med den reservbetonade elva Hamrén skickade ut.

Vi går ut från start och visar den inställning jag vill se. Men det är bara att erkänna att vi förlorar mot ett bättre lag, säger han.

Fem byten gjordes från startelvan mot Österrike. Toivonen kom in stället för Zlatan Ibrahimovic (avstängd), Hysén för Johan Elmander (skadad), Johan Wiland för Andreas Isaksson (skadad), Pierre Bengtsson för Mikael Lustig (skadad) och Kim Källström för Anders Svensson (petad).

Men motivation slår som bekant gärna klass. Eller tar åtminstone ledningen. Inte ens ett världslag gör som det vill när koncentrationen, skärpan och viljan är halvdan.

Det tyska bollinnehavet var enormt (75-25 i första halvlek), men det hjälpte inte. Inte med det tempot.

Källström, upptinad ur Hamréns frysbox, såg Alexander Kacaniklic hitta samma yta - tomrummet mellan Mats Hummels och offensive högerbacken Philipp Lahm - och skickade i väg en 30-meterspassning. "Kaca" gjorde som Hysén och drog till. Manuel Neuer fick en näve på bollen.

Inte mer - och 2-0. Hamrén hoppade av bara farten upp i famnen på Marcus Allbäck bara för att några minuter senare grimasera.

...sedan vaknade tyskarna

Mesut Özil reducerade till 2-1 precis före halvtid. Tyskarna hade 45 minuter på sig att undvika sin första VM-kvalförlust på bortaplan. Götze kom in för Müller. Maskinen började gå varm. Åtta minuter pricksköt Götze in kvitteringen, serverad av Özil, efter en blixtsnabb kontring. Och fyra senare slet sig Andreas Schürrle loss och tingens ordning var återställd.

Ska man slå ett världslag som Tyskland, måste man vara riktigt bra, defensivt och offensivt och ha lite flyt. Effektiviteten är riktigt bra, fem avslut på mål och tre mål. Sedan gör vi några mindre bra saker som vi blir straffade på. Men som helhet är jag nöj med prestationen.

Inhopparen Svensson spelade snålt till Mikael Antonsson som trängd förlorade bollen varpå Schürrle gjorde 2-4 och ett ras hotade.

I stället bjöd Hysén på ett av de vackrare mål som gjorts på Friends när han fick perfekt volleyträff på Larssons inlägg. På det temat kom omgående konkurrens från Schürrle som smekte in 3-5 i krysset och fullbordade sitt hattrick.

Mer läsning

Annons