Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Lundsbergsstyrelse vill rivstarta

Annons

Den nya styrelsen i skandalomsusade riksinternatskolan Lundsberg står inför sitt första möte.

Ordförande Helena L'Estrade siktar på rivstart och att genast få tillbaka tillståndet.

Vår ambition är ju att vidta åtgärder omedelbart för att få tillbaka tillståndet och fortsätta att bedriva skolverksamhet, säger hon till TT.

Efter den misstänka misshandeln på ett elevhem, där två yngre elever ska ha bränts med strykjärn, stängde Skolinspektionen skolan. Men Lundsberg överklagade och förvaltningsrätten beslutade på fredagen att skolan ska hållas öppen tills rätten når ett slutligt beslut.

L'Estrade säger att skolverksamheten verkligen drar i gång igen på måndag.

I morgon ska nya styrelsen ha möte per telefon och, med stöttning från gamla styrelsen, ta ett helhetsgrepp om verksamheten på Lundsberg.

Rätten ansåg också att det är oklart om elevhemmen verkligen står under Skolinspektionens tillsyn.

Magnus Westerlind, ny styrelseledamot och jurist, tror att inspektionen nu kommer att överklaga - inte minst för att få detta klarlagt.

Det skulle förvåna mig om de inte överklagar, kanske inte beträffande inhibitionsbeslutet, men väl beslutet om tillståndet, säger han till TT.

Detta har hänt:

Efter uppgifter om att äldre elever bränt två yngre elever med strykjärn beslutade Skolinspektionen den 28 augusti att Lundsberg omedelbart skulle stänga genom ett så kallat tillfälligt verksamhetsförbud.

Sådana förbud gäller sex månader framåt och är förenat med krav på förbättringar som måste göras för att skolan ska få behålla sitt tillstånd.

Stiftelsen för Lundsbergs skola överklagade Skolinspektionens beslut hos förvaltningsrätten och begärde att det inhiberas, vilket rätten nu beslutat.

Skolinspektionen har under lång tid ställt krav, förenat med vite, på att Lundsberg ska komma tillrätta med pennalismen på skolan. I våras avslutade inspektionen sin tidigare tillsyn. (TT)

Mer läsning

Annons