Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny livstidsdom i Södertäljemål

Annons

Den utpekade ledaren för Södertäljenätverket får livstids fängelse för flera mord även sedan rättegången tagits om.

Alla 18 åtalade fälls och rätten slår fast att nätverket funnits.

I augusti förra året fälldes arton personer för en lång rad brott. Men domen revs upp och hela rättegången har tagits om med en helt ny uppsättning domare sedan en av nämndemännen i den förra uppsättningen förklarats jävig.

Sjutton av de arton åtalade döms nu till fängelsestraff, på mellan ett år och livstid. Den artonde döms till ungdomsvård i sju månader.

När nämndemannen pekades ut som jävig var det för att han redan före rättegången skulle ha varit av uppfattningen att Södertäljenätverket existerade. Detta eftersom han satt i polisnämnden som regelbundet informerades om det påstådda nätverket.

Eftersom försvarslinjen varit att nätverket inte existerat och att den livstidsdömde mannen därför inte kunde vara den ledare som beordrat flera mord, låg det honom i fatet att en domare hade en förutfattad mening om nätverkets existens.

"Nätverkets huvudsakliga inkomster har kommit från illegal spelverksamhet och utpressning eller annan illegal indrivning av skulder eller påstådda skulder. Motivbilden till de gärningar som nu är föremål för tingsrättens avgörande, finns att hämta i kampen med en annan kriminell organisation om herraväldet över den illegala spelmarknaden och indrivning av fordringar eller påstådda fordringar", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Gängledarens försvarare Fredrik Ungerfält har ännu inte hunnit läsa tingsrättens domskäl. Han har inte heller hunnit prata med sin klient.

Men jag kan redan nu säga, utifrån utgången i målet och med tanke på att det rör sig om synnerligen komplicerade bevisfrågor, att domen kommer att överklagas till hovrätten, säger Ungerfält till TT.

Den största förändringen jämfört mot den förra tingsrättsdomen är att den man som då fick det tredje längsta straffet nu frias från inblandning i dubbelmordet. Beskedet var inte oväntat eftersom mannen släpptes ur häktet i somras.

Det näst högsta straffet, 12 års fängelse, får en person som stått den livstidsdömde mannen nära och som pekas ut som skyldig till ett uppmärksammat mord på spelklubben Oasen i december 2009. Han döms även för medhjälp till dubbelmord och för människorov. Mannen har fått viss straffrabatt eftersom han var under 21 år då brotten begicks.

Två andra personer som döms för medhjälp till dubbelmordet döms även för människorov och får fängelse i fem respektive åtta år.

Mer läsning

Annons