Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ledning ska få fiskarna att må bra

En tre kilometer lång ledning från Hemabs återvinningsanläggning i Älandsbro ska förbättra miljön för fiskarna.
Kostnad: Sex miljoner kronor.

Det är länsstyrelsen som har bestämt att Hemab måste bygga ledningen från deras lakvattenreningsverk ner till Älandsfjärden.

Just nu pågår grävningsarbeten längs sträckan, bland annat måste rörledningen passera under E4 och gamla Ådalsbanan. Det har inte inneburit några störningar i trafiken eftersom rören skjuts fram under vägbanan,

Lakvatten är en restprodukt från deponier och något som behöver hanteras för alla som bedriver deponiverksamhet.

Genom överföringsledningen slipper vattnet ledas genom de mindre vattendragen där vattenföringen ibland är begränsad.

– Det är viktigt för oss att göra så mycket som möjligt för att våra verksamheter ska få så lite negativ inverkan på djur och natur som möjligt, säger Joakim Nordkvist, affärsområdeschef Återvinning

Fiskarna ska kunna vandra upp i Älandsån. Förhoppningen är att de ska kunna vandra upp i Älandsån. Tidigare har vattnet runnit via Mjösjöbäcken vidare till Älandsån för att slutligen mynna ut i Älandsfjärden.

– Arbetet har blivit två veckor försenat eftersom vi har stött på berg som måste sprängas bort. Vi räknar med att det ska bli klart under december, säger projektledare Jan Lundgren på Hemab.

Hemab håller på att bygga upp en anläggning som ska producera biogas. Under hösten har deponin i Älandsbro också tagit emot radioaktivt avfall från Econovas anläggning.

– Dessa projekt har inget samband med det vi nu gör. Vi har haft flera år av förberedelser och anledningen till att vi gör det här är tvingande beslut som har fattats av länsstyrelsen, påpekar Jan Lundgren.