Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kritik mot Bjästaskolan

Bjästaskolan kritiseras på flera punkter i en ny granskning av Skolinspektionen. Skolans planer mot kränkande behandling brister och elevernas grova språkbruk uppmärksammas inte nog.

Skolinspektionen har granskat Bjästaskolan och dess hantering av händelserna efter det att en 14-åring flicka våldtagits på skolan av en annan elev. Nu presenteras resultatet.

Enligt Skolinspektionen måste Bjästaskolans värdegrund förbättras på flera områden. Skolan behöver bland annat uppmärksamma och åtgärda det grova språkbruket bland eleverna

Nedvärderande uttryck och sexuella trakasserier är oacceptabelt, konstaterar Skolinspektionen.

Nya ordningsregler behövs också för att motverka kränkande behandling och skolans sex- och samlevnadsundervisning behöver utvecklas.

Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, tycker att det är bra att bristerna på Bjästaskolan kommit upp till ytan.

Det får inte vara så att sådant här kan hända utan att någon reagerar, säger hon.

Sirén menar att Bjästafallet är ett exempel på hur viktigt det är att Skolinspektionen finns och kan ta i med hårdhandskarna.

Är det så att det förekommer brister då ska Skolinspektionen vara där och följa upp. Det ska kritiseras hårt och behövs det ska man kunna utdöma vite. Vi har inte råd med den här typen av problem i den svenska skolan, säger hon.

I mars 2009 våldtogs en 14-årig flicka i Bjästa, utanför Örnsköldsvik, av en 15-årig pojke på en skoltoalett. Flickan trakasserades efteråt och tvingades flytta från orten för att slippa mobbningen.

Många stödde pojken, och på skolavslutningen välkomnades han till kyrkan, trots att han dömts för våldtäkten mot den 14-åriga flickan. Samma kväll våldtog pojken en 17-årig flicka.

Pojken dömdes för båda våldtäkterna.