Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny kampanj om surströmming

Surströmmingspremiär i all ära - nu startar Livsmedelsverket en kampanj om att all strömming inte är nyttig.

Kampanjen syftar till att öka kännedomen om riskerna med att äta fisk som innehåller höga halter dioxin och PCB.

Ämnena finns i hög halt i fet fisk - som strömming - från Östersjön och Bottniska viken. De finns även i vildfångad lax och öring från samma områden, men också från Vänern och Vättern.

Livsmedelsverket vänder sig främst till unga kvinnor, barnfamiljer, yrkes- och fritidsfiskare längs Norrlandskusten samt vid Vänern och Vättern.

- Barn och unga kvinnor – ända tills de har fått sina barn - ska inte äta sådan fisk oftare än 2-3 gånger per år. Men det är det alldeles för få som känner till, säger Christina Lindahl, kommunikationschef på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Sammanlagt kostar projektet två miljoner kronor - och det är ingen slump att informationsstarten går precis nu.

- Vi startar kampanjen nu under surströmmingstiden. Inte för att vi särskilt vill kritisera surströmmingen, utan för att vi vet att intresset för fisk och strömming är högre vid traditionella högtider än under andra perioder under året, säger Christina Lindahl.

Sverige har fått tillstånd av EU att sälja sälja viss fisk med högre halter dioxin och PCB än i övriga Europa. Men en förutsättning är att man också informerar om riskerna med detta - något som Livsmedelsverket fått i uppgift av regeringen att göra.