Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny Gidlundbok ges ut postumt

Annons

Cancern tog Kristian Gidlunds liv, men hans ord kommer att leva kvar.

Förlaget som gav ut hans blogg i bokform arbetar med en ny bok.

Det är helt och hållet Kristians vilja, säger förläggaren Anders Sjöqvist till TT.

"I kroppen min" började som ett slags terapi för Kristian Gidlund under den tuffa och långa cancerbehandlingen, men kom att bli en av Sveriges mest lästa privata bloggar. Den mynnade ut i en bok som gavs ut av bokförlaget Forum i våras.

Förläggaren Anders Sjöqvist kallar det för "ett projekt utan motstycke". Boken "I kroppen min - resan mot livets slut och alltings början" har väckt starka känslor både hos läsare och anställda på förlaget. Hittills har boken sålts i 20 000 exemplar och många läsare har blivit så tagna att de hört av sig personligen för att visa sitt deltagande.

Ny bok

Kristian Gidlund var väldigt öppen kring sin sjukdom och fortsatte även att skriva sedan den första boken getts ut. Nu satsar förlaget på att ge ut en ny bok där fortsättningen av bloggen och en del andra texter ska finnas med.

Det är helt och hållet Kristians vilja. Han ville att en bok skulle ges ut postumt där hans slutgiltiga texter finns med. Det gör vi nu så snabbt som möjligt, innan jul, skulle jag säga. Kristian själv beskrev det som sitt testamente skrivet i blod. Det är så han såg det och så han ville att andra ska se på det.

Anders Sjöqvist fick dödsbudet av Kristian Gidlunds familj på tisdagseftermiddagen. Beskedet kom inte som någon överraskning, eftersom Gidlunds hälsotillstånd försämrats så mycket den senaste tiden, men precis som alla andra är Anders Sjöqvist djupt tagen av dödsfallet. Han sörjer en vän och ett författarskap som avslutades alldeles för tidigt.

Han hittar metaforer för det allra svåraste som så många har så jobbigt att prata om. Han hittar ett sätt att uttrycka det som får de hårdaste hjärtan att bändas upp. Det är så sorgligt, så sorgligt att inte vi allihopa får läsa mer texter av honom. Han hade kunnat skriva så mycket mer och så bra.

Mer läsning

Annons