Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny general i Mexikos knarkkrig

Annons

Militärer ska bytas mot en ny polisstyrka och en ny säkerhetspolitik när Enrique Pena Nieto blir Mexikos president på lördag. Men kriget mot kartellerna kan inte vinnas enbart med hjälp av eldkraft, menar experter.

"Sex år av död"

"Slut på mardrömmen"

Dagarna före Enrique Pena Nietos tillträde på presidentposten tapetseras tidningsstånden i Mexiko City med stora rubriker och specialbilagor om de senaste årens knarkkrig. På bara sex år har våldsvågen krävt minst 64 786 liv enligt officiell statistik. Det är ett plågat land som Pena Nieto tar över från sin föregångare Felipe Calderon.

Calderons militäroffensiv har sågats av experter, medier och allmänhet. Med tusentals militärer i öppet krig mot kartellerna har våldet och brottsligheten ökat explosionsartat. Pena Nieto har stor press på sig att bryta trenden av mord och våld - och inte upprepa Calderons misstag.

"Usel befälhavare"

Calderon var en usel befälhavare för han lyckades aldrig kontrollera sina styrkor. Resultatet är en fruktansvärd röra. Den federala polisen är ett näste av korruption, säger Sergio Aguayo, forskare på Colegio de Mexico, till TT.

Pena Nietos mål är att minska morden och kidnappningarna till hälften under det kommande året. Säkerhetsdepartementet ska läggas ner och polisfrågor hanteras av inrikesdepartementet. Dessutom ska en ny nationell polisstyrka bildas: ett gendarmeri enligt fransk modell.

Aguayo tror att det kan vara en bra strategi att centralisera polisen - om man samtidigt tar itu med korruptionen och straffriheten i de egna leden.

I Mexiko straffas inte soldater som torterar, mördar och begår människorättsbrott, säger Aguayo.

Knarkpengar

Bland dem som höjt rösten mot straffriheten är gruppen Movimiento Blanco som arbetar mot brott och våld. Även de pekar på vikten av reformer i hela rättssystemet, inte bara polisen.

Vad tjänar det till att kriga mot karteller och gripa brottslingar om utredarna sedan inte gör sitt jobb och domstolarna inte dömer dem? säger Jesus Becerra, rådgivare till gruppen.

Calderon, säger Becerra, brände allt krut på kriget mot kartellerna, men gjorde inget åt korruptionen bland tjänstemännen. Men Becerra tycker sig se en ny attityd hos den nya regeringen.

Det är en förändring som ger oss hopp. De har chansen att införa nolltolerans och se till att lagen respekteras på alla nivåer.

Men Juan Pablo Osorio, omgärdad av löpsedlar i sitt tidningsstånd i Roma Norte i Mexiko City, ställer inget större hopp till Pena Nieto.

Ska man tro tidningarna betalades ju valkampanjen med knarkpengar, säger han.

Mer läsning

Annons