Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny fotvårdsklinik i Junsele

Efter många år inom industrin har Karin Danielsson sadlat om. Nu har hon startat Mira Fotvård i Junsele, en fotvårdsklinik på hemmaplan i Lillegård.

I grunden är Karin Danielsson undersköterska, men har jobbat på Gunnebo Industrier i 25 år. Sedan Gunnebo lade ned i Junsele har arbetsplatsen varit Göteborg, där hon ansvarat för miljö- och kvalitetsfrågor.

I samband med att företaget omstrukturerade valde dock Karin och hennes man – som även han arbetade på Gunnebo – att flytta hem till Junsele igen. Tanken på fotvård väcktes egentligen av en slump:

– Jag hade en väninna som hade problem med fötterna, berättar hon.

– Det väckte tanken hos mig, att det kanske vore något att satsa på. Dessutom kan det vara rätt lång väntan om man vill ha fotvård här i Junsele, det reser ju upp en fotvårdare från Sollefteå men det är bara någon gång i månaden.

Karin Danielsson utbildade sig på Axelsons medicinska institut i Stockholm och är numera diplomerad medicinsk fotvårdare. Hemma i huset i Lillegård, ett stenkast utanför centrala Junsele, har hon inrett ett behandlingsrum med all nödvändig utrustning, bland annat en justerbar fotvårdsstol.

Hon har bara haft öppet i några veckor men har redan byggt upp en liten kundkrets.

– Men jag ambulerar också och åker ut till kunderna vid behov, säger hon.

– Vanliga problem är förhårdnader, vårtor och liktornar. Och många äldre klarar helt enkelt inte av att ta hand om sina fötter, men blir ju stel i kroppen och mindre vig.

Karin Danielsson ger några goda råd till den som vill ta hand om sina fötter:

– Man ska gympa fötterna med tåhävningar, spreta med tårna eller stå på ett ben. Eller gå barfota på sommaren. Och om man har platta skor med tunn sula är det jättebra att lägga i en sula med svikt i.

Får man problem med fötterna kan det påverka hela kroppen.

– Fötterna ska vi gå på hela livet. Vi ska ta bra hand om dem, summerar Karin Danielsson.