Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny forskning kan ge cancervaccin

Ny forskning vid Sahlgrenska akademin i Göteborg kan vara ett viktigt led för att skapa ett vaccin mot magsår och magcancer.

Magsårsbakterien Helicobacter pylori lurar immunförsvaret så att kroppen inte gör sig av med bakterien.

Genom att lura immuncellerna håller bakterien infektionen, och även sig själv vid liv, säger doktoranden, Malin Hansson vid Sahlgrenska akademien.

Ungefär hälften av alla människor på jorden bär på bakterien Helicobacter pylori. De flesta får inga besvär alls av bakterien. Men det är ändå samma bakterie som ofta orsakar magsår eller magcancer.

Forskningen visar att immunförsvaret reagerar starkt på bakterien. Men på något sätt får bakterien immuncellerna att stanna kvar på den plats där infektionen finns, i stället för att söka sig till lymfkörtlarna för att aktivera fler immunceller. Resultat: Infektionen försvinner inte och blir kronisk.

Det handlar inte sällan om magsår och tarminfektioner, som i värsta fall kan utveckla sig till cancer, säger Hansson.

Vad Malin Hanssons forskning också visar är att antikroppar som kan skydda mot Helicobacter pylori går att locka till den infekterade vävnaden av ett signalämne som kallas MEC.

Många patienter som drabbats av magcancer har visat sig ha väldigt låga nivåer av antikropparna.

Om antikropparna verkligen skyddar mot utvecklingen av magcancer skulle det vara möjligt att utveckla ett vaccin som ökar utsöndringen MEC, som därmed gör att det kommer mer antikroppar till vävnaderna.

Hennes forskning har uppmärksammats internationellt.

Det här är ren grundforskning. Men på sikt kan det innebära att vi kan vaccinera oss mot både magsår och magcancer till exempel.

Upptäckten av Helicobacter pylori gav australierna Barry Marshall och Robin Warren Nobelpriset 2005, vilket bland annat ledde fram till att magsår i dag oftast kan botas med antibiotika.