Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny europeisk kritik mot övervakning

Annons

Amerikanska NSA:s massövervakning gör att EU-parlamentariker återigen vill stoppa att EU-medborgares bankinformation massinsamlas och skickas över Atlanten.

När det så kallade Swiftavtalet med USA skrevs under för några år sedan var EU-parlamentet högljutt emot att information om EU-medborgares banktransaktioner samlas in i mängd. Syftet med avtalet är att hindra finansiering av terrorverksamhet, men det får inte rättfärdiga att skyddet för den personliga integriteten åsidosätts, betonade utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter när dess medlemmar på onsdagen röstade om en utredning som gjorts efter avslöjandena om NSA:s massövervakning.

EU-parlamentet, som varit mer kritiskt än många EU-länder till NSA-övervakningen, har på eget initiativ utrett saken och har under ett halvårs tid kallat olika personer, myndigheter och politiker till "förhör".

Ledamöterna gick inte så långt som att kräva att de pågående förhandlingarna om ett frihandelsavtal med USA avbryts. Men de skickar en varning om att parlamentet inte kommer att godkänna det färdiga avtalet om det inte respekterar EU:s dataskyddsregler.

Inte heller fick De gröna och Vänstern stöd för att ge visselblåsaren Edward Snowden asyl i EU. Men de kommer att försöka igen när hela EU-parlamentet röstar om den icke bindande rapporten i mars, även om utsikterna att de lyckas är små.

Mer läsning

Annons