Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny EU-kommission försenas

Godkännandet av den nya EU-kommissionen försenas. Bulgarien drar tillbaka kandidaturen för sin omstridda utrikesminister Rumjana Zjeleva, uppger nyhetsbyråer.

Ursprungligen skulle parlamentet ha röstat om den nya EU-kommissionen den 26 januari i år.

Rumjana Zjeleva har varit omtvistad på grund av sin tidigare affärsverksamhet och för att hon hade dåligt grepp om sitt ansvarsområde när hon frågades ut i EU-parlamentet.

Bulgarien nominerade omedelbart en ny kandidat, Världsbankens Kristalina Georgieva, rapporterar Reuters.

EU-parlamentarikern Åsa Westlund (S) tycker att det är bra att Zjeleva dragit tillbaka sin kandidatur.

Det är mycket bra att EU nu i stället kan få en kompetent kommissionär med ansvar för humanitärt bistånd. Ett uppdrag som om det sköts bra kan rädda många liv och minska lidande, säger Westlund.

S-gruppen i parlamentet har varit en av de hårdaste motståndarna mot Zjeleva. Men Zjelevas egen partigrupp, EPP där moderater och kristdemokrater ingår, anser att det pågår en häxjakt mot henne.

Även EU-parlamentarikern Alf Svensson (KD), som sitter i det utskott som ansvarade för utfrågningen av Zjeleva, tycker att hennes beslut är naturligt.

Hon kände att hon inte hade stöd av en majoritet i parlamentet, säger Alf Svensson till TT.

Men han är kritisk till hur förhöret gick till förra veckan.

Det var ju en ren tribunal, säger han.

Samtidigt är han inte alls imponerad av Zjelevas kompetens på det område hon skulle ha ansvarat för, EU:s humanitära bistånd och krisstöd.

Hon gjorde inget starkt intryck rent sakligt, det måste jag ärligt säga, säger Svensson.

Så snart EU-parlamentet får besked om att Kristalina Georgieva får ansvar för samma portfölj som var tänkt för Zjeleva kommer skriftliga frågor att skickas till henne. En utfrågning är planerad till den 3 februari och den 9 februari ska EU-parlamentet vara redo att rösta om hela EU-kommissionen i Strasbourg.

EU-parlamentets talman Jerzy Buzek kan inte lova att det bulgariska kommissionärsbytet blir den enda förändringen som behöver göras.

Men jag tror och hoppas att det blir så, sade han på en pressträff i Strasbourg.