Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny enighet stoppar anonyma bidrag

Annons

Inför valen är det för sent att få till ett lagförbud mot anonyma partibidrag. Nu stöder Alliansen ett förslag från S, MP och V som stoppar statligt stöd till partier som tar emot anonyma pengar.

Alliansen kommer positivt titta på detta och sannolikt rösta för ett sånt här förslag som ska stoppa partier från att få offentliga bidrag om de tar emot anonyma bidrag, säger Per Bill (M), vice ordförande i konstitutionsutskottet, till TT. Min målsättning är att vi ska få en bred parlamentarisk uppgörelse. Det brukar vi klara och det tror jag ska hända den här gången också. Jag ska göra vad jag kan för att detta ska lösas, säger Per Bill.

"Vi lägger en gemensam motion som i stället för ett direkt förbud mot att ge eller ta emot anonyma bidrag till partierna tar sikte på att partier som ansöker om det statliga partistödet inte får ta emot anonyma bidrag", skriver de rödgröna på DN Debatt i dag.

Vitsen är att förslaget inte utmanar grundlagarna.

Enligt Per Bill är partierna i båda blocken egentligen överens om att vilja stoppa anonyma partibidrag, men att lagtekniska hinder fördröjt processen. Förslaget från S, MP och V i konstitutionsutskottet löser knuten.

Det är en för mig ny variant. Av det jag har sett i debattartikeln är det här en spännande lösning, säger Per Bill som varit i kontakt med övriga allianspartier om frågan.

KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) anser att det är glädjande att Alliansen ställer sig positiv. Han hoppas nu på att det går att få en bred samsyn.

Enligt motionärerna har det enbart varit Moderaterna som bromsat.

Regeringens förslag räcker inte, vi vill ha ett rent val, sade Björn von Sydow, gruppledare för Socialdemokraterna i KU på en presskonferens i dag.

Sverige har fått upprepad internationella kritik för sitt partibidragssystem. Den europeiska antikorruptionsorganisationen Greco har flera gånger slagit ned på att anonyma partidrag förekommer här.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att det finns visst fog för kritiken mot Moderaterna om att de har segdragit frågan om en lag om partifinansiering. Men det är inte helt klart varför.

"Att partierna nu eventuellt kan komma överens beror förmodligen dels på förändrad uppfattning hos M i själva sakfrågan, dels på att M troligen successivt ser det som en belastning att förknippas med 'dolda/anonyma' bidrag", skriver Hinnfors i en kommentar till TT.

Mer läsning

Annons