Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny energilag kostar kommunerna miljoner

Nya energilagen leder till enormt arbete för bostadsföretagen. Hundratals fastigheter i Ångermanland ska energideklareras.

Krambo, som förvaltar större delen av Kramfors kommuns fastigheter, ska till exempel energideklarera upp emot ett 50-tal lägenheter, skolor, vårdhem med mera.

Totalt 300 000 kvadratmeter - varav 180 000 som Krambo har hand om och 120 000 från kommunen. Något som kommer att kosta flera miljoner kronor. Men Krambo är inte ensamt om det stora energideklarationsarbetet. Alla Sveriges bostadsförvaltare ska genomgå samma procedur.

- Att byggnader ska energideklareras är något som staten bestämt. Vi lejer en energiexpert som besiktigar våra byggnader. Han ser på isolering, fönster, ventilation, energiförbrukning, energiprestanda och vilka tekniska installationer som finns i byggnaden, berättar Åke Sundqvist vd på bostadsföretaget Krambo.

Energiexperten skickar sedan in uppgifterna till Boverket. Verket hör av sig till byggnadsförvaltarna som ska vidta eventuella kostnadseffektiva åtgärdsförslag.


Läs mer i lördagens TÅ.PETTER STJERNSTEDT