Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny Dubaifrossa sänkte börsen

Den uppflammande Dubaifrossan sänkte börsen.

Bankaktierna tog mest stryk.

Efter en mindre uppgång under förmiddagen vände börsen rejält nedåt under eftermiddagens handel på uppgifter om att Dubai World kan komma att behöva ytterligare tid för att börja betala av sina stora skulder. När handeln stängde hade OMXS-indexet fallit med 1,1 procent till 300,0.

Kursutvecklingen var likartad på de övriga Europabörserna. Bankaktierna i Sverige och övriga Europa föll på bred front.

Swedbankaktien föll med 1,9 procent till 74:35 kronor och SEB-aktien föll med 2,0 procent till 48:30 kronor. Nordeas aktie backade med 2,3 procent till 73:00 kronor och Handelsbankens aktie föll med 2,5 procent till 206:00 kronor.

Ericsson har inlett MBL-förhandlingar om att avveckla verksamheten i Gävle och dra ner personalstyrkan i Borås. Avvecklingen berör samtliga 856 anställda i Gävle. I Borås varslas 90 tjänstemän av totalt 1 037 anställda. Ericssonaktien steg med 1,6 procent till 68:10 kronor.

Några bolag lämnade kvartalsrapporter. Hemmafixarkedjan Clas Ohlson redovisar en vinst före skatt på 144 miljoner, vilket var mycket bättre än väntat. Aktien steg med 3,1 procent till 151:00 kronor. Hemelektronikföretaget Netonnets kvartalsvinst halverades till 4,1 miljoner kronor. Aktien rasade med 12,0 procent till 92:00 kronor.

IT- och medicinteknikföretaget Sectras kvartalsvinst rasade från 42 miljoner kronor till en knapp miljon kronor. Vinstraset beror till stora delar på valutakurserna, enligt ledningen. Aktien föll med 0,7 procent till 42:00 kronor.

En av dagens vinnare var mobiltjänstföretaget Aspiro, som ser ut att ha rott hem en mångmiljonaffär. Aktien steg med 5,5 procent till 2:13 kronor.