Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny attack mot svenskar i Afghanistan

Svenska soldater i Afghanistan utsattes i lördags för två nya attacker av upprorsmän. En soldat fick föras till sjukhus med en ögonskada.

Svenskarna färdades tillsammans med afghansk polis i Sayyad, i den västra delen av det svensk-finska ansvarsområdet, när de blev attackerade.

Regeringsmotståndarna har skjutit med raketgevär, alltså tyngre ammunition, och finkalibrig ammunition mot de svenska enheterna, säger Henrik Klingberg, press- och informationsofficer vid den svenska styrkan i Afghanistan.

I samband med detta fick en soldat en ögonskada och fördes med helikopter till ett tyskt fältsjukhus. Han kommer att bli helt återställd, enligt Klingberg.

Tidigare under dagen hade en annan patrull, där en svensk ingick, angripits i ett område väster om Mazar-i-Sharif. Ingen kom dock till skada.

Lördagens attacker kom tätt inpå torsdagens eldstrid då två svenskar skadades och tre upprorsmän dödades. En av svenskarna, som fick allvarligare muskulära skador i lår och höft, har skickats hem till Sverige för ytterligare medicinsk behandling.

Det ökade antalet attacker mot svenska enheter medför inga särskilda anpassningar från svenskt håll.

Vi bibehåller samma höga säkerhetsnivå som tidigare, säger Henrik Klingberg.