Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny attack mot Irak-kristna

Med julen runt hörnet dödade ett bombattentat mot en kyrka i den irakiska staden Mosul en förbipasserande och skadade sex. Attacken är den sjätte mot kristna på mindre än en månad, uppger polis och vittnen.

Vid 11-tiden exploderade en övergiven kärra som använts till att frakta mjöl tvärs över gatan vid den syrisk-ortodoxa kyrkan S:t Thomas och skapade förödelse, sade en polis efter händelsen på onsdagen.

Fader Faez Wadiha, vars egna syrisk-ortodoxa församling angreps förra veckan, sade att "ord inte kan beskriva det som hände".

Det här är verkligen en julklapp för Mosul, ett meddelande med påminnelse om varför vi firar kärlekens och fredens högtid, sade han ironiskt. Men vi kommer att be på gatorna, i hemmen, i affärerna. Gud är överallt, inte bara i kyrkorna.

Fader Wadihas församling driver en skola i närheten av kyrkan, i centrala Mosul, och bomben som exploderade där den 15 december dödade en åtta dagar gammal flicka och skadade 40 människor, däribland fem elever.

En talesman för försvarsdepartementet sade i fredags att armén satts i beredskap inför hot mot den kristna minoriteten i samband med den kommande högtiden.