Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ansökan om skyddsjakt

I fredags slog förvaltningsrätten fast att det var rätt att bevilja skyddsjakt på Junselevargen tidigare i år.
Skyddsjaktstiden har gått ut – men redan i dag tänker den berörda samebyn lämna in en ny ansökan.

I februari beviljade Naturvårdsverket skyddsjakt på Junselevargen och hennes hane efter en ansökan från Vilhelmina södra sameby. Vargarna har ställt till stor skada för rennäringen.

Läs mer: Rätt med skyddsjakt på Junselevargen

Flera organisationer överklagade dock beslutet, och jakten stoppades innan den hann börja. Men i fredags slog alltså förvaltningsrätten fast att det var rätt med skyddsjakt. Rätten avslog däremot Naturvårdsverkets yrkande om att förlänga skyddsjaktstiden, som gick ut den 10 mars. En ny ansökan måste i stället göras.

– Jag förutsätter att det går fort, jag ser inga hinder eftersom förvaltningsrätten gått på vår linje, säger Tomas Nejne, ordförande i Vilhelmina södra sameby.

Samebyn tänker alltså lämna in en ny ansökan redan i dag. Tomas Nejne är orolig över att vargen kan vara dräktig.

– Om vi inte får en skyddsjakt genomförd nu kommer vi ju ha en hel vargflock här nästa år. Det är oacceptabelt.

Han säger att det har varit två tuffa vintrar för samebyn. Bara i år har minst nio renar dödats.

– Nu hoppas jag att man ska komma fram till att vargar inte hör hemma i renskötselområden. Vi måste få bedriva vår renskötsel i lugn och ro.

Jakob Norstedt-Moberg, ordförande för föreningen Nordulv, säger att de planerar att överklaga förvaltningsrättens beslut. Ett sådant överklagande påverkar dock inte den nya ansökan som ska lämnas in.

– Jag är förvånad över att rätten gick så mycket på Naturvårdsverkets och samebyns linje. Det finns ju egentligen inte så mycket faktabelägg för den skada vargen påstås ha orsakat, säger Norstedt-Moberg.

Den nya ansökan om skyddsjakt som lämnas in i dag ska behandlas skyndsamt enligt Naturvårdsverket. Om den beviljas kan även denna överklagas. Då finns det en möjlighet att jakten stoppas igen.

– Men i dagläget kan jag inte uttala mig om ifall vi tänker överklaga detta också. Det beror på vad som står i beslutet om jakten beviljas, säger Norstedt-Moberg.