Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny amerikansk mediegigant

Comcast, ledande amerikansk kabel-tv-operatör, köper en majoritetsandel i NBC Universal av General Electric, enligt en uppgörelse offentliggjord på torsdagen. Med affären skapas en ny gigant på mediemarknaden.

Det nya NBC Universal, som i avtalet värderas till 30 miljarder dollar (206 miljarder kronor), får med Comcasts tillgångar kontroll över ledande amerikanska tv-kanaler, filmproducenter och distributionskanaler ut till mediekonsumenter. Därtill kommer ett stort nätverk av lokal-tv-kanaler och nöjesparker.

Samtalen inför torsdagens avtal har pågått i flera månader.

Enligt avtalet ska Comcast hosta upp 6,5 miljarder dollar i kontanter och därtill kasta in sina egna tillgångar i det nya bolaget. För detta får Comcast-ägarna 51 procent, medan General Electric sitter kvar på 49 procent.

NBC Universal ska enligt avtalet även dela ut 9,1 miljarder dollar till General Electric.

General Electric banade vägen för Comcast-affären genom att förmå den tidigare delägaren Vivendi SA att sälja sin femtedel i NBC Universal för 5,8 miljarder dollar.

Ur General Electrics perspektiv öppnar avtalet upp för att man i koncernen kan koncentrera sig på kärnverksamheten inom industrin. General Electric har i avtalet en option om att börja kliva ur NBC-ägandet helt och hållet om tre och ett halvt år.