Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny åklagare i Quickmålet

Chefsåklagare Eva Finné vid City åklagarkammare i Stockholm har utsetts att handlägga det mål där Thomas Quick beviljades resning kort före jul.

Målet handlar om mordet på den israeliske medborgaren Yenon Levi utanför Rörshyttan i Dalarna som Quick dömdes för 1997.

Förre överåklagaren Christer van der Kwast, som tidigare fört samtliga Quickmål, har nyligen gått i pension.

Quick är dömd för åtta mord i sex rättegångar och heter numer Sture Bergwall. Han har tidigare erkänt samtliga dessa mord och dessutom ytterligare långt över 20 mord.

I ett tv-program för drygt ett år sedan tog Quick tillbaka samtliga erkännanden och hävdar nu att dessa kommit till under inflytande av ovetenskapliga terapimetoder och starka lugnande medel. Dessutom har han hävdat att en del utredningsmaterial har undanhållits domstolarna.

Quicks advokat Thomas Olsson har aviserat att man tänker söka resning för samtliga återstående domar.

Chefsåklagare Eva Finné är i dag inte anträffbar för att kommentera sitt nya uppdrag.

Men tillförordnade överåklagaren Urban Svenkvist hos Riksåklagaren (RÅ) säger till TT att det är upp till Finné att själv besluta om hon ska försöka driva målet mot Quick till en ny fällande dom eller lägga ned åtalet.

Det blir upp till henne att förutsättningslöst pröva den frågan. Vi som organisation har ju ingen uppfattning i ett enskilt ärende, säger Svenkvist.

Bakom beslutet att utse Eva Finné ligger en diskussion med chefsåklagare Fredrik Skoglund i Falun och en genomgång av vilka åklagare som kunde vara aktuella i ett mål av den här svårighetsgraden.

Skoglund säger att hans egen kammare, som är ganska liten, inte mäktar med ännu ett stort mål. Flera sådana pågår redan i Falun.

Det blir upp till Finné att nu sätta sig in i målet och avgöra om hon ska driva målet och i så fall med vilken bevisning, säger Skoglund till TT.

Dessutom, tillfogar Skoglund, spänner Quicks brott över hela landet och det kan eventuellt bli aktuellt med fler resningsansökningar.