Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu upp till politikerna – FN:s nya klimatrapport måste utgöra grunden i höstens regeringsförklaring

En halv grads mer global uppvärmning kan få enorma konsekvenser för våra ekosystem och hundratals miljoner människor över jorden. För att ta ett enda exempel: Världens fiskfångster förväntas bli hälften så stora vid två graders uppvärmning jämfört med en och en halv grad.

En konsekvens bland annat av att världens korallrev nästan helt dör ut vid två graders uppvärmning. Det visar FN:s klimatpanels nya rapport som är lika skrämmande som uppfordrande.

Det är nu upp till politiker i världens länder att omsätta rapportens slutsatser i en genomgripande samhällsomställning.

För att klara 1,5-gradersmålet krävs, enligt FN-rapporten, omfattande och snabba utsläppsminskningar i alla samhällssektorer, livsstilsförändringar som minskar energianvändandet och att koldioxid tas ur atmosfären.

Runt 6 000 vetenskapliga studier har bidragit med kunskapsläget. Det är nu upp till politiker i världens länder att omsätta rapportens slutsatser i en genomgripande samhällsomställning.

Oavsett vilka partier som bildar regering i Sverige måste FN:s klimatpanels nya rapport utgöra grunden för både omvärldsanalysen och politiken i den kommande regeringsförklaringen.

Vi behöver svenska utsläppsminskningar på mellan sju och tio procent årligen, samtidigt som Parisavtalets klimatmål genomsyrar allt från utrikespolitik och handelspolitik till vår syn på internationella koldioxidskatter och finansiering av rika länders klimatskuld till utvecklingsländer.

Pontus Björkman

Engagerad i nätverket Klimatsverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel