Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu startar vaccineringen

Annons

När den första massvaccineringen på decennier drar i gång i Sverige i nästa vecka står riskgrupperna, inklusive gravida och vårdpersonal, först i kön.

Inom tre veckor ska alla ha fått sina första dos, sedan är det dags för resten av befolkningen.

De första leveranserna, närmare 600 000 doser, ska finnas på plats i början på veckan och fördelas sedan på landstingen. Tanken är att vaccinationen ska inledas i mitten av veckan.

Uppemot en miljon människor kan tillhöra riskgrupperna, gravida och anställda i vården. Det skiljer sig dock mellan landstingen, och även inom vissa landsting, om de kommer att kallas eller själva får ta kontakt med vården. I Dalarna försöker man kontakta så många som möjligt.

Vi kommer att kalla ganska brett här i Dalarna, de vi har uppgifter om i journalsystemet. Det är en ganska stor grupp. Vi räknar med cirka 15 procent av befolkningen, förutom gravida och vårdpersonal, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna och ordförande i Smittskyddsläkarföreningen.

I Stockholms län får de allra flesta själva ta kontakt med sin husläkare eller vårdcentral.

Vissa mottagningar har patienter som de följer väldigt noggrant och säkert kan kallas, och vissa vårdcentraler har kanske någon form av kallelsesystem för vissa grupper. Men det kan vi inte lita på, så vi uppmanar personer med de kroniska sjukdomarna att söka själva, om de inte vet att de blir kallade, säger Åke Örtqvist, smittskyddsläkare i Stockholm.

De som inte kallas uppmanas att kontakta sin husläkare, vårdcentral, barnavårdscentral, barnmorske- eller andra mottagningar - eller ringa 1177, 020-20 20 00 alternativt gå in på 1177.se för att få reda på var och när de ska vaccinera sig.