Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu startar Stockholms filmfestival

Annons

När Stockholms filmfestival rullar ut röda mattan saknas den kanske tyngsta gästen.

Men den kinesiske jurymedlemmen Ai Weiwei skickar en specialhälsning till festivalpubliken.

För 24 gången är det dags för filmfestival i Stockholm. Under 12 dagar ska 180 filmer från 50 länder visas upp och som en röd tråd genom programmet finns temat frihet. Dess motsats, ofrihet, får en extra aktualitet eftersom en av jurymedlemmarna, den internationellt välkände konstnären Ai Weiwei, inte fått tillstånd att resa ut ur Kina och därför inte kan närvara.

Tjugo filmer i tävlan

På en pressträff på måndagen presenterades övriga i festivaljuryn, som alltså har den grannlaga uppgiften att se de 20 filmerna i huvudtävlingen och dela ut den 7,3 kilo tunga Bronshästen till bästa film. De ska också dela ut Aluminiumhästar till bland annat bästa regidebut och bästa manliga och kvinnliga skådespelare.

Juryns ordförande är regissören Kristian Petri och till sin hjälp har han skådespelerskorna Lena Endre och Moa Gammel, samt filmproducenten Helena Danielsson och den irak-kurdiske regissören Hiner Saleem.

Ai Weiwei är trots sin fysiska frånvaro ändå en del av festivalen. Han har skickat ett symboliskt verk, en tom stol, som ska visas upp. Dessutom har han spelat in en humoristisk hälsning till festivalpubliken, där han klär av sig och uppmanar alla att "be happy" samtidigt som han ger långfingret.

Hoppas på Skype

Exakt hur han ska delta i juryarbetet är fortfarande oklart men tanken är att han ska få se alla filmerna och kunna skypa med resten av juryn.

Jag hoppas på det, säger Lena Endre som i övrigt är väldigt glad över sin jurytjänst under festivalen och tycker att temat är viktigt. Hon får medhåll av Moa Gammel. Det är symptomatiskt att diktaturer försöker tysta konstnärer först eftersom konst kan vara ett så starkt vapen.

Stockholms filmfestival invigs på tisdagen med en galavisning av Steve McQueens Oscarshajpade "12 years a slave" där han för tredje gången har jobbat med Michael Fassbender. Festivalen pågår 6-17 november.

Mer läsning

Annons