Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska de på robottävling

På lördag väntar Köpenhamn för Robot Rescue Team från Härnösand.
De har kvalificerat sig till den skandinaviska finalen i First Lego League – en tävling där en egenbyggd robot ska klara så mycket som möjligt.

Annons

– Det kan vara att kasta en boll och hämta en nyckel, säger My Nilsson.

Laget från Härnösand består förutom av roboten Steve och My Nilsson av Tuva Kjellberg, Emma Nilsson, Saga Byström, Dag Byström och Tindra Egland som är mellan 10 och 14 år.

First Lego League är en internationell tävling för barn i årskurs 4-9. Man tävlar i forskning, teknik och marknadsföring. En del handlar om att bygga och programmera sin egen legorobot som på tid ska klara av så många moment som möjligt på en bana.

Laget kvalificerade sig till den skandinaviska finalen efter att ha tagit hem inte mindre än fyra priser i deltävlingen tidigare i november i Östersund – där lag från Jämtland och Västernorrland möttes.

– De var klara segrare då, säger Bengt Böhlin, tävlingens kontaktperson i Västernorrland.

Sedan dess har de enligt laget själv tränat "asmycket" och de har inte gjort några större ändringar i det program de presenterade i Östersund.

I Köpenhamn tävlar 45 vinnarlag från olika deltävlingarna – 10 lag kommer från Sverige. En stor tävling som invigs av den danska kronprinsessan Mary.

– Det känns spännande. Men också nervöst, säger My Nilsson.

– De är fantastiskt duktiga! 35 000 lag från hela världen har tävlat i deltävlingarna. Utifrån resultaten är det här laget ett av de 100 bästa, säger lagledaren Johan Nilsson.

Vid vinst i Köpenhamn väntar antingen tävling i någon ännu okänd europeisk stad eller i St.Louis i USA.