Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska Bosse sluta för gott

Han är en av landets färgstarkaste politiska skribenter. Gå på knock har varit ett signum för Bosse Östman, 67 år, som nu definitivt slutar.

- Tredje gången gillt, skämtar han.

I åtta år har han retat och väckt starka känslor hos lokala politiker i Norrbotten. Ledarrsidan i Norrbottenskuriren som Östman har fyllt sex dar i veckan från kontoret i gamla k-konsulthuset, ett stenkast från bostaden i Härnösand, är ofta citerad.

- De här åren har varit de bästa hittills. Bara skriva och slippa all byråkrati som ingår i jobbet som chefredaktör på en tidning är helt underbart.

Östman är en lidelsefull redaktör som verklighen brinner för jobbet, i det mesta laget har ibland hans familj tyckt. När tempot var som mest uppskruvat på den nedlagda tidningen Västernorrlands allehanda handlade det om arbetsdagar på minst 14 timmar per dag.

Han stannade på tidningen i 33 år. 1979 utnämndes han till chefredaktör, en post som han hade i 18 år.

- Det var problem att hitta en politisk skribent och ägarna frågade om jag vill skriva ledare. Men ni vet ju inte vilken politisk uppfattning jag har, svarade jag. Det spelar ingen roll blev svaret, berättar Östman.

Östman är noga med att påpeka att han aldrig har haft någon avsikt att skada någon.

- Visst har det varit tufft emellanåt, men det är alltid politiken som har stått i skottlinjen och inte privatpersonen bakom den. I Norrbotten har man förstått det, med något undantaget. Det är andra tag där uppe, lite mer rakt på sak än här och det passar min stil att skriva, säger han.OLA THELBERG
070-218 31 09

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67