Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu samlas abortstatistik in igen

Annons

Nu har Socialstyrelsen hittat en metod att hämta in abortuppgifter utan att riskera att kvinnorna kan identifieras.

Därmed är det långa stoppet av statistikinsamling över.

Det var förra våren som Socialstyrelsen stoppade insamlingen av uppgifter om utförda aborter från landets abortkliniker. Detta eftersom myndigheten ville vara säker på att personuppgifterna hanterades rätt och att det inte skulle kunna gå att identifiera kvinnor som gjort abort.

Nu har Socialstyrelsen, efter att ha låtit Datainspektionen se över tillvägagångssättet, tagit beslut om en ny metod för att samla in statistiken. Bland annat är informationen mindre detaljerad än förut.

Som exempel har vi i stället för ålder grupperat i femårsklasser, vi har bara kommunuppgift med och så har vi grupperat abortveckorna så det ska bli mer anonym information, säger Anders Åberg, enhetschef på Socialstyrelsen.

Att statistiken framöver kommer att innehålla färre detaljer kan få konsekvenser för vissa forskningsprojekt, säger han.

Men det här är ju den avvägningen vi gjort, att försöka få så mycket information som det bara går och ändå skydda integriteten.

Socialstyrelsen kommer inom kort att begära statistik från klinikerna från januari 2014 och framåt, och även försöka få in uppgifter från tiden för stoppet.

Mer läsning

Annons