Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu räcker det med vindkraftparker

Sollefteå kommun antog 2008 en fördjupad översiktsplan (FÖP) som lade upp riktlinjerna för vindkraftsutbyggnaden i kommunen. Tio områden pekades ut som lämpliga för storskalig drift (mer än sju verk). Områdena ligger i kommunens ytterkanter och beskrivs som konfliktfria. Potentialen bedömdes till 1 000-1 500 verk. Länsstyrelsens mål för hela länet var cirka 600 verk.

Men vindkraftsförespråkarna i kommunen var inte nöjda. Drygt ett år efter att FÖP antagits inleddes diskussioner med företaget Kabeko Kraft om en utredning av vindförutsättningarna i områden UTANFÖR de tio konfliktfria ytorna. I april 2011 presenterade Kabeko 54 områden med plats för ytterligare cirka 500 vindkraftverk. Tre av de föreslagna markområdena visar sig ligga i närheten av Fjällsjöälvens dalgång – ett område som FÖP 2008 pekat ut som olämpligt för utbyggnad med hänsyn till områdets unika landskapsbild.

Varför lade kommunen ner 191 000 kronor på Kabekoutredningen? Det fanns redan underlag (FÖP) som visade på möjligheten att inom de ursprungliga tio områdena med råge tillfredställa länsstyrelsens mål för hela Västernorrland. Bara den som kan avläsa det som sagts och gjorts inom den inofficiella gråzonen i kommunens korridorer vet svaret.

Under 2011 offentliggörs den ena projektplanen efter den andra. Kabekos styrelseordförande 2009 visar sig sedemera vara ägaren till de företag som ligger bakom projekteringen av bland annat de tre ovan nämnda parkerna i Fjällsjöälvens närhet. Hur vågade han redan 2010-2011 börja projektera storskaliga anläggningar i dessa områden? Det formella beslutet som möjliggjorde storskaliga parker i andra områden än de tio utpekade togs inte förrän 2013.

Hur tänkte egentligen de kommunpolitiker som röstade ja till Ranasjöhöjdens vindpark (drygt 40 verk) mellan Ramsele-Forsnäs-Sundmo? Glömde ni bort vad ni beslutat 2008? Varför sade ni 2013 ja till det så kallade vägledningsbeslutet som satte stopp för medborgarnas möjligheter att påverka sin livsmiljö? Varför värnade ni inte den landskapsbild ni själva definierat som värdefull? Varför tog ni inte hänsyn till rapporterna om allvarliga störningar orsakade av det lågfrekventa bullret? Ni gjorde ju inte ert jobb – läste på och tänkte själva!

Ännu finns möjlighet att agera på ett anständigt och hänsynsfullt sätt. Glöm partifärg, släpp prestige och gamla låsningar. Läs på om bullerproblematiken och använd ert politiska inflytande för att stödja kravet på ett moratorium (paus) för ny tillståndsgivning av vindkraft i kommunen. Verka för inhibition (uppskjuten verkställighet) av redan beviljade tillstånd. Media har rapporterat om planer på ytterligare parker i kommunens västra område (Gårelehöjden). Nej! Det räcker nu...

Avslutningsvis – ägandet av parkerna kommer till stor del att ligga hos stora internationella företag eller institutioner. Sidensjö vindpark ägs av miljonstaden München. Tyska och spanska intressen ligger bakom planerna på ett flertal andra parker i Sollefteå kommun.

Ska denna vindkraftsutbyggnad som en gång såg så förnuftig ut bli vår tids version av kolonialism i Norrlands inland – kolonialism 3.0?

Petter Olsson

Näsåker

Fotnot. Sollefteå kommun och Kabeko har erbjudits ett svar, vilket avböjts.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel