Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer 08:orna och stjäl Amanda Lind också...

Att få ett positivt omdöme av en liberal ledarsida är kanske inte det en miljöpartistisk politiker önskar sig mest av allt just nu.

MP, som tidigare flörtat vilt med liberala väljare, har som bekant tydligt markerat – både i ord och i handling – att man nu tillhör vänsterblocket i svensk politik.

Trots detta – eller kanske just på grund av detta – finns det anledning att gratulera de distrikt i Miljöpartiet som haft det goda omdömet att nominera Härnösands kommunalråd Amanda Lind till partisekreterarposten. Den nuvarande partisekreteraren Anders Wallner lämnar uppdraget i maj och enligt Aftonbladet så är Lind den stora favoriten att väljas till hans efterträdare.

Det vore onekligen bra för Miljöpartiet.

Lind har ett starkt ideologiskt driv, men är det något hennes år i kommunpolitiken i Härnösand visat så är det att hon kan hantera det dagliga gnetandet, nötandet och kompromissandet som politiskt arbete på lokal nivå är.

I Härnösand är det ingen tvekan om att det är Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styr tillsammans, inte S med ett stödparti i de gröna, och det är till stor del Amanda Linds förtjänst. Hon är dock inte bara väldigt uppskattad hos Socialdemokraterna, utan är också respekterad hos sina meningsmotståndare i oppositionen.

Den typen av krafter är Miljöpartiet i desperat behov av i dag.

Miljöpartiet är nämligen inte längre den lösa sammansättning av kärnkraftsmotståndare och sälkramare som en gång i tiden kunde lajva riksdagsparti och lägga fram de mest huvudlösa förslagen (även om det som bekant fortfarande finns tunga MP-politiker som fastnat för det här med chemtrails och gillar konspirationsteorier lite väl mycket).

MP är sedan 2014 ett regeringsparti och man styr dessutom en rad kommuner och landsting. Man tvingas helt enkelt att ta det där ansvaret som man tidigare bara pratade om.

Amanda Linds förmåga att samarbeta med andra, hennes goda kommunikativa egenskaper och hennes erfarenhet av kommunpolitiken skulle garanterat komma till nytta för Miljöpartiet på nationell nivå. Anders Wallner lämnar stora skor att fylla, men Härnösands vice kommunstyrelseordförande har alla förutsättningar för att bli en duktig partisekreterare.

Än är Amanda Lind inte vald – MP:s gräsrötter har överraskat förr när de valt företrädare – men om hon blir partisekreterare är det dåliga nyheter för Härnösand, då det rödgröna styret i kommunen kommer att bli svagare och mer oförutsägbart. Med tanke på de utmaningar som Härnösand står inför är det knappast önskvärt med en andra halva av mandatperioden som präglas av instabilitet.

Inom MP i Västernorrland borde man också kunna hålla sig för skratt. Att en företrädare för länet blir partisekreterare är en fjäder i hatten, och Amanda Lind dyker kanske ändå upp på en riksdagslista 2018, men de grönas ganska profillösa laguppställning på länsnivå blir inte direkt starkare om Lind försvinner ner till Stockholm.

Det är givetvis glädjande att det kommer in personer på ledande positioner i rikspolitiken som har sin hemvist i de här delarna av landet. Det är svårt att räkna ut exakt vad det innebär i kronor, arbetstillfällen och massmedial uppmärksamhet, men att det är positivt för Ångermanland att exempelvis statsminister Stefan Löfven (S) och Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström kommer från landskapet råder det ingen tvekan om.

Om Amanda Lind väljs till partisekreterare är det dock i första hand en vinstlott för Miljöpartiet, inte för Härnösand eller Ångermanland.