Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan Lettland konkurrera igen

Annons

Lettland är åter ekonomiskt konkurrenskraftigt. Lönerna har sjunkit till 2005 eller 2006 års nivå.

Efter överhettning, lönerally, sprucken fastighetsbubbla och fritt BNP-fall hör utländska investerare åter av sig till Lettland.

Företag kontaktar oss från Tyskland, Skandinavien och Storbritannien, säger Ralfs Dakters vid Lettlands investerings- och utvecklingsagentur, LIAA.

Intresset tog fart efter sommaren. I Riga har vissa företagshyror sjunkit med nästan hälften och lönerna har minskat nära en tredjedel i snitt sedan i fjol.

På måndag startar norsksvenska Bau-How tillverkning av husmoduler i Ventspils vid Östersjökusten.

Det är det största investeringsprojektet LIAA dragit till sig sedan 2004.

På fyra år ska 1 000 personer anställas. Omkring 650 miljoner svenska kronor investeras. En fabrik står klar, fler ska byggas.

Nu är rätt tid att satsa för att stå rustad när det vänder, säger Bau-Hows vd Ulf Åberg.

Mark, tjänster, anställningar, frakt, allt är billigare nu än för ett år sedan.

Dessutom har Ventspils en särskild ekonomisk zon med skatterabatt. Och hamnen ligger nära med snabb frakt till Skandinavien, där modulerna ska monteras till flervåningshus på elva dagar.

Lettlands arbetslöshet har nått över 20 procent, värst i EU. Facket är svagt med få medlemmar, och ingen kan hejda lönesänkningar i krisen.

På ett år har många byggjobbare förlorat 60 procent av sin lön. Hos Bau-How får de cirka 30 procent mindre än de tjänade för ett år sedan.

Ekonomin väntas fortsätta minska till mitten av 2010. Om den sedan vänder beräknar Lettlands centralbank att landet kommer att ha förlorat 37 procent av sin BNP i krisen.