Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu har Iran fått sitt kärnvapen"

Annons

Avtalet om Irans kärnteknikprogram är bara ett sätt för Teheran att nå sina maktmål, anser statsvetaren Svante Cornell.

Nu har Iran fått sitt kärnvapen, säger han.

Cornell befarar att avtalet saknar betydelse.

Man vill låta lura sig, och då blir man lurad, säger Cornell med hänvisning till stormakterna som förhandlat med företrädare för Teheran. Nu har Iran fått sitt kärnvapen. Irans regering har inte förhandlat i god tro, säger Cornell som misstror den iranska regimens inställning till avtalet. Han hävdar att den grundläggande målsättningen för den iranska ledningen är "överlevnad" och att "bygga upp en strategisk regional position". Iran behöver kärnvapen för att nå dessa mål.

Dessutom visar avtalet USA:s svaghet i Mellanöstern och dess rädsla att ingripa, anser Cornell på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm.

USA är detroniserat i Mellanöstern. President Barack Obama stod vid randen av en intervention i Syrien, men backade, säger Cornell och poängterar att Obamaregeringen följer devisen "avsluta krig - inte starta krig". Men att det får konsekvenser för USA ställning och inflytande i regionen. Allt färre tar USA på fullt allvar. Hela maktbalansen faller då över ända, säger Svante Cornell.

Mer läsning

Annons