Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har alla chansen bli astronaut

Åksjuka är inget hinder för att bli astronaut.
Nu kan alla som drömt om att arbeta i rymden söka jobbet.
– Sök, uppmanar Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang.

Det europeiska rymdorganet (ESA) söker för tredje gången nya europeiska astronauter. Rekryteringen är öppen för alla och ansökan kan lämnas via internet från den 19 maj och en månad framåt.

 Vi räknar med tiotusentals ansökningar, men vi söker inga hjältar, sade Horst Schaarschmidt vid ESA:s astronautcentrum i Köln vid en presskonferens i Stockholm på onsdagen.


Kraven för att bli antagen som astronaut är mycket höga. Den sökande bör vara mellan 27 och 37 år. Hälsan bör vara på topp men allra viktigast i dag är personliga egenskaper och ett mycket stabilt psyke. En sökande som exempelvis har anlag för att få njurfel kommer inte att antas.

 Man får inte vara dålig på någonting. Åksjuka kan tränas bort men det gäller framför allt att ha rätt skolbakgrund. De sökande bör ha högskoleexamen i bland annat teknik, förklarar Christer Fuglesang, som under några dagar deltar i rekryteringskampanjen.

Han uppmanar alla intresserade att söka och tror säkert att någon eller några svenskar kommer att gå långt i ansökningsprocessen.
 En svensk har chansen att bli antagen även om den är något mindre, eftersom jag redan är astronaut, fortsätter Christer Fuglesang.

Av de många som väntas söka kommer de flesta snabbt att gallras bort och kvar blir ett 20-tal. Av dem utbildas fyra till astronauter.

De fyra som blir antagna kommer att 20132014 få möjlighet att arbeta på den internationella rymdstationen ISS och i framtiden kanske även få vara med om en månfärd.