Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu fyller "Ica-Stig" 65 år

På 1970-talet var Hans Mosesson känd som en av proggarna i Nationalteatern. Men när han i dag vandrar omkring på Göteborgs gator är det som Ica-Stig han blir igenkänd.
– Det är en tacksam rollfigur som bara väcker positiva reaktioner, säger han.

Annons

Större delen av sommaren har han tillbringat i sin 31 fot långa segelbåt som tagit honom, hustrun Carola och hunden Morris på långa utflykter både längs den svenska västkusten och den danska östkusten.

För sin 65-årsdag har han dock inte gjort upp några fler planer än att avnjuta lite champagne hemma i sällskap med de närmaste.

– Jag är inte mycket för stora fester, snarare tvärtom. Det får gärna vara lite jordnära och hemtrevligt, säger han och tillägger att han är stolt över den nyrenoverade före detta svinstian som numera är familjens bostad.

Under de senaste åren har Hans Mosesson, tillsammans med en och annan inhyrd hantverkare, lyckats förvandla byggnaden till en modern bostad.

– Det har varit en spännande resa och jag måste säga att jag lärt mig ett och annat under tiden. Just nu står jag på toppen av min karriär som hemmasnickare, säger han med ett skratt. Hans Mosesson menar att det är viktigt att ha roligt oavsett vad man sysslar med.

Som skådespelare, musiker och teaterregissör har han provat på en mängd olika uttrycksformer. Succén med Nationalteatern följdes av frilansande för flera teatrar samt inhopp i olika tv-produktioner.

– Det fanns egentligen bara en typ av jobb som jag sade nej till, och det var reklamuppdrag. Men när jag fick erbjudande om att spela Stig i Ica-reklamen kunde jag inte tacka nej. Den rollen handlar mer om relationer mellan personerna i butiken än om att kränga varor. Men visst. Hade jag fått frågan på 70-talet hade jag nobbat uppdraget.

Än i dag brinner han för frågor som handlar om rättvisa och jämlikhet. Och han anser sig inte ha ändrat politiska åsikter sedan dagarna i Nationalteatern.

– Jag har fortfarande samma syn på hur samhället borde fungera, säger han.

Peter Fredriksson/TT Spektra