Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu fungerar mobilerna igen

Vid 19.30 på fredagskvällen fungerade åter 3G-nätet och det vanliga GSM-nätet kom igång under natten.

Det började vid 16-tiden då flera mobilabonnenter inte kunde ringa. Några samtal kunde gå fram, men långt ifrån alla.

Telia hade då störningar i både GSM- och 3G-nätet. Och det tog drygt tre och en halvtimme innan Telias tekniker tillslut kunde få ordning på problemet.

- Men jag vill inte gå in på exakt vad som orsakade felet. Det var ett tekniskt problem, säger Irene Kurhn pressansvarig vid Telia.

Det var under kvällen hög belastning på både Telias växel och hemsida med driftinformation. Den som gått ut på Telias hemsida kunde få vänta länge innan sidan laddas.

Vilket kanske inte är så konstigt eftersom uppemot 4,6 miljoner abonnenter kan ha varit påverkade av felet då Telia, tillsammans med dotterbolaget Halebop, har just 4,6 miljoner mobilabonnemang i Sverige.

- Jag kan i nuläget inte säga exakt hur många som påverkats av störningen, säger Irene Kurhn.

En stor grupp experter arbetade med problemet, men Telia kunde via sin informationsavdelning ännu strax före kl 20 inte säga var felet fanns, rent geografiskt.

 Vi ser mycket allvarligt på det här och sätter till alla resurser, säger Kurhn.

GSM-nätet fortsatte spöka under natten men fungerar nu. Skulle du behöva du ringa 112 och ett liknande problem skulle uppstå ska du ut sim-kortet ur telefonen. Då kan du ringa utan att vara bunden till Telias nät.

Webbredaktör
MADELENE HOLMGREN
070-650 31 67