Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu förlovar sig Ö-vik och Umeå

/
  • Örnsköldsvik har sedan tidigare förlovat sig med Umeå, nu ansöker också kommunen om medlemskap i Umeåregionen, har kommunstyrelsen beslutat.

Örnsköldsvik och Umeå förlovar sig. Men vad kommer de ge varandra i förlovningspresent? Vad tycker du? Vi har radat upp lite alternativ...

Annons

Vid norra rondellen invigs Örnsköldsviks Kulturhuvudstadsårshjärta. Samtidigt som det sker passar grannkommunerna Umeå och Örnsköldsvik på att förbereda sig för giftermål. De tu ska förlova sig. Då undrar man ju vad man skulle kunna ge varandra i förlovningspresent, men även vad man kan tänkas vilja ha! Har du egna förslag är kommentarsfältet öppet.

2014 är Umeå Europas kulturhuvudstad. Det märktes i Örnsköldsvik på onsdagkvällen i form av en eldig show när Kulturhuvudstadsårshjärtat invigdes.
– En symbolhandling, nu kör vi igång, säger Camilla Norberg.
Nästa år är vikt för Umeå – som ska vara Europas kulturhuvudstad. Det innebär att inte bara Norrlands största stad hamnar i fokus – utan att även hela regionen är inblandad i kulturhuvudstadsåret.
Själva startskottet av firandet i Örnsköldsvik har förberetts av Camilla Norberg – och han hade fullt upp under gårdagen för att sy ihop arrangemanget.
– Det kommer att ta ungefär en timme, säger hon, några timmar innan kalaset ska dra igång.
På frågan om när det ska bli giftermål mellan Örnsköldsvik och Umeå – om nu kvällen var en förlovning, svarar Camilla Norberg att "det kan man ju alltid fråga sig".
– Man kan väl i alla fall säga att det här var startskottet. Nu krokar vi arm i ett år framöver. Det ska bli ett fantastiskt år för kulturen, säger hon.
Kvällen blev annars en enda lång happening för alla kulturvänner, som inleddes med kraftfull kulning av Maria Bervelius – det sätt man kunde kommunicera på långa avstånd förr i tiden.
Invigningsaftonen bjöd även på jonglering, streedance, musik, och förstås en sprakande eldshow av Agma – plus en hel del till.
På plats fanns också kommunalrådet Elvy Söderström, liksom kollegan från Umeå, Marie-Louise Rönnmark, som båda talade vid invigningen.
Om själva hjärtat, Umeås symbol för Kulturhuvudstadsåret, är avsikten att det ska synas för både norr- och södergående trafikanter vid E4-rondellen. När det gäller Örnsköldsviks inblandning i evenemanget, så finns det redan en grupp, som ska se till att kommunen också sätts på Europas kulturkarta nästa år.

Annons