Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får Västernorrland sitt första marina reservat

Länsstyrelsen har fått 61,5 miljoner kronor till naturvårdsinsatser. Pengarna kommer bland annat att gå till skydd av olika vattenmiljöer och vattenförvaltning.

Till den framtida vattenförvaltningen i länet har 11,6 miljoner kronor avsatts. En långsiktig vattenförvaltning är ett projekt som pågår inom hela EU.

Den största summan, 35 miljoner kronor, är dock öronmärkta till inköp av markområden för olika former av naturskydd, som skogliga naturreservat. Men länet får också extra pengar som gör det möjligt att restaurera vattendrag som Hemlingsån och för att arbeta vidare med marina naturvårdsområden.

- Vi är nöjda med den andel vi fått. Det ger oss möjligheter att få fram länets första marina naturreservat, kommenterar landshövding Gerhard Larsson stödet.

Länsstyrelsen har även fått pengar för att kunna specialinventera ett tiotal skyddsvärda områden längs länets kust.

En stor slant på 5,4 miljoner kronor går också till Skuleskogens nationalpark, som ska göras mer lättillgänglig och attraktiv att besöka. Bland annat ska entréerna bli bättre.

Dessutom ska man försöka återskapa våtmarker i odlingslandskapet.

- Det är viktigt att skapa rätt våtmark på rätt plats för att våtmarkerna ska göra störst nytta. De ska gynna mångfalden och fånga upp de näringsämnen som annars bidrar till övergödning, säger Björn Risinger på Naturvårdsverket.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92