Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får Lindewallska huset rivas

Lindewallska huset i Sollefteå får rivas för att ge plats åt Lidls parkering. Det har samhällsbyggnadsnämnden beslutat. Vid samma sammanträde antogs en ny detaljplan som tillåter handel i området.

Men det var inga beslut som fattades utan invändningar. Konsum Nord har protesterat mot detaljplaneändringen. De driver några hundra meter bort Coop Konsum och tycker att de är sakägare i frågan. I en skrivelse påtalar de bristen på en bedömning av handelskonsekvenserna inom tätorter och kringliggande orter.

Dessutom saknar de en redovisning av parkeringslösning och parkeringsbehov med mera. Konsum Nord avstyrker förslaget och vill att ett normalt planförfarande görs där beslutet fattas av kommunfullmäktige, inte ett enkelt som nu där samhällsbyggnadsnämnden fattar beslut.

Länsstyrelsen å sin sida hade inga invändningar mot förslaget och nämnden beslutade vid sitt sammanträde att anta den nya detaljplanen. Beslutet vinner laga kraft den 16 maj och fram till dess kan man överklaga beslutet.

Vad gäller rivningslovet så avstyrkte kommunens egen arkitekt, Gunilla Rudehill, att ett sådant skulle beviljas. Hon stödde sig bland annat på länsmuseet som anser att "det ur kulturhistorisk synpunkt är direkt olämpligt att riva ytterligare ett äldre trähus i stadens centrum.

Huset ägare har förklarat att han inte har möjlighet att rusta upp huset av ekonomiska skäl.


JÖRGEN SUNDIN
070-609 16 68