Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu dras gränsen för nya Norrland – kritiseras redan i förväg

Onsdag eftermiddag släpps kartan, så ska nya Sverige delas in.
För Norrlands del räknar alla med att de fyra nordligaste länen slås ihop.
Kritiska röster höjs redan före.

Hur Norrlandsgränsen dras avslöjas inte i förväg. Politiker i en samrådsgrupp får informationen direkt efter lunch på onsdagen och därefter hålls en pressträff i Stockholm med indelningskommitténs ledamöter Barbro Holmberg och Kent Johansson.

– Vad det blir får vi se på onsdag. Man får gärna gissa och spekulera. Men vi har inte släppt något till någon. Vi tycker det är viktigt att den politiska samrådsgruppen får se förslaget först, säger Johan Krabb, huvudsekreterare i indelningskommittén.

Västernorrlands representanter i gruppen är Erik Lövgren (S) och Hans Hedlund (C) från landstinget och Örnsköldsviks kommunalråd Glenn Nordlund (S) i spetsen för länets kommuner.

På plats finns även civilminister Ardalan Shekarabi (S).

– Han är där och kommer att kommentera vårt arbete. Men vi lämnar inte över någonting till honom. Det här är inget färdigt betänkande utan en diskussionskarta för den fortsatta processen, uppger Johan Krabb.

DEBATT: Regionbildning en fråga om överlevnad

Hans Hedlund (C) utgår ifrån att han får det Stornorrland han önskar.

– Men jag är besviken över hantverket i norrlandstingens regionförbund. Det finns inget landsting i de fyra norra länen där Socialdemokraterna har egen majoritet. Samma i riksdagen. De måste ha ett antal partier med sig, säger han.

En konkret stridsfråga gäller antalet mandat i kommande regionfullmäktige. Ju färre mandat, desto mindre inflytande för små partier.

– Min linje är ett större regionfullmäktige eftersom vi har en större geografi. Vi har pratat om 149 platser. Personligen kan jag tänka mig upp till 189 eller 199.

– En annan sak är om vi ska en eller flera sjukvårdsnämnder och hur vi ska organisera primärvården. Allt det är ju kvar, uppger Hans Hedlund.

Lena Asplund (M), riksdagsledamot från Sollefteå, är emot en regionbildning med de fyra nordligaste länen och har en stor principiell invändning.

– Vi vet inte om det kommer till riksdagen ens. Jag pratade med konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M) i torsdags. Han ansåg att det borde upp i riksdagen i och med att det snuddar ju till grundlagsändringar, säger hon.

Hon pekar också på en splittrad opinion i Norrland.

– Mindre partier kanske inte får någon representation alls från vårt län. Det vet man inte. Och Centern i Jämtland är emot men inte Centern hos oss.

– Vi är emot vi moderater, men kanske inte i Västerbotten. Det är för att det gynnar dem, tror de. Jag har hört att S i Norrbotten är emot också. Men de rättar väl in sig i leden, uppger Lena Asplund.

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.