Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar inflyttningen i trygghetsboende: "Kände direkt att vi ville bo här"

Nu har de första hyresgästerna flyttat in i trygghetsboendet på Hågesta i Sollefteå.
– Det känns som att komma hem, säger Kerstin och Lars-Erik Edlund.

Den före detta kasernen på Hågestaområdet har byggts om till lägenheter. Totalt är det 44 lägenheter, 11 på varje våning. Lägenheterna är mellan 50 och 99 kvadratmeter, samtliga utrustade med balkong.

– I dag är 13 lägenheter uthyrda. Men nu när det är klart börjar allt fler bli intresserade, säger Jan Röhlander, som på fastighetsägaren Vasallens uppdrag sköter rekryteringen.

Paret Edlund kommer från Nyland och är pensionärer sedan flera år. Kerstin kommer ursprungligen från Sollefteå har länge tänkt sig att flytta hem på äldre dar.

– Vi har letat i flera år men inte hittat någonting. Vi var på den första visningen här på Hågesta också men då tyckte vi inte om det vi såg, säger Kerstin.

Men de båda kom tillbaka i ett senare skede när lägenheterna var klara.

– Då kände vi direkt att vi ville bo här, säger hon.

De valde ett trygghetsboende eftersom de vill bo med jämnåriga. Kerstin vill gärna ha det lite lugnt.

Men det får inte bli för lugnt, säger Lars-Erik, som gärna håller i gång och är aktiv. Han ser fram emot att det ska flytta in fler grannar. De breda korridorerna har gjorts om till allmänna utrymmen, möblerade och TV-försedda för att man ska kunna umgås enkelt.

Det är nu tre veckor sedan de flyttade in. Fortfarande finns det möbler att ställa fram, tavlor att hänga och lådor att packa upp.

– Till midsommar ska vi vara helt klara, hoppas Kerstin.

Vad som återstår kring trygghetsboendet är utemiljön. Den ska snyggas till så fort våren kommer. Dessutom finns en del utrymmen i källaren som man inte riktigt vet vad man ska använda till.

– Det är lite upp till hyresgästerna. Det kan bli en snickarbänk, vävstol eller något annat. Vi få se, säger Jan Röhlander.

I helgen hölls ytterligare en visning av det numera färdiga huset.

– Nu när vi kan visa riktiga lägenheter så är det lättare att bestämma sig. Faktum är att vi har en kö också hos några som inte har åldern inne ännu. För att få bo i ett trygghetsboende måste minst en i ett par ha fyllt 70 år, säger Jan Röhlander.