Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar deras mardröm

Nyårshelgen är fasans tid för många hundar, och därmed inte särskilt kul för deras ägare heller. Fyrverkerier är ju i och för sig vackra men för skotträdda hundar är det intensiva smällandet en ren mardröm.

Annons

Hur hunden reagerar på fyrverkerier beror både på vilka erfarenheter den har av skarpa ljud och på vilka egenskaper den har med sig från föräldrarna. Vissa hundar bryr sig inte alls, andra blir bara lite lätt oroliga och vankar omkring medan en del blir fullständigt panikslagna, flämtar, darrar, kissar på sig och försöker gräva ner sig i golv.

Även rutinerade jakthundar kan reagera negativt på fyrverkerier. Har man en hund som reagerar på fyrverkerier så är det allra bästa att försöka tillbringa nyårsaftonen på ett ställe där det inte finns några fyrverkerier.

– En trött, glad och mätt hund är mindre rädd, säger veterinär Kicki Östensson vid Kusthöjdens veterinärmottagning i Härnösand.

En lång promenad på förmiddagen så att hunden är lite trött på kvällen är en sak som hon rekommenderar. Att ha radio eller tv på och fönstren stängda är andra sätt att försöka dämpa obehaget. Men ibland räcker inte det.

– DAP är ett feromonpreparat som avger samma lugnande doft som valparna känner när de diar sin mamma. Det finns både som doftavgivare man sätter i väggen och som halsband. Man bör helst börja använda det några dagar eller en vecka före nyår.

Och om ingenting annat hjälper så kan veterinär, efter att ha gjort en hälsokontroll av hunden, skriva ut lugnande medel.

Annons