Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blir det hjul igen

Annons

Nu blir det hjul igen. På tomtens släde alltså, om han ska lyckas ta sig fram till de svenska hushållen. För så mycket snö har han inte att åka på, i år heller.

Det som kännetecknar den här julen är att den är väldigt mild. I södra Sverige blir det temperaturer på upp till nio grader. Det är också ganska snöfattigt och till och med på en sträcka längs Norrlandskusten är det barmark, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

Men det milda julaftonsvädret i Sverige är mer regel än undantag.

Det har bara inträffat tio gånger på 112 år att vi haft en vit jul i hela landet. Och förra året var ett av de tillfällena.

I stora delar av landet blir julafton en mulen och regnig historia. Över mellersta Norrland är det ett snöfallsområde som drar vidare upp över norra Norrland och tilltar.

Där har vi utfärdat en klass 1-varning för snöfall. Det kan komma mellan en och en och en halv decimeter snö till i morgon bitti, säger Linnea Rehn.

Det blir dessutom blåsigt i hela landet, och mest blåser det längs västkusten och i fjälltrakterna.

I fjällen blåser det en hel del och där har vi klass 1-varning för hårda eller mycket hårda vindar i kombination med snöfall.

Juldagen bjuder på fortsatt milt och ostadigt väder i nästan hela landet. Det är bara i Lapplandsfjällen det blir minusgrader. Under annandagen ser det ut att bli uppehållsväder och södra Norrland kan till och med få lite sol.

Mer läsning

Annons