Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu avgörs fiskodlingarnas framtid i miljödomstolen

I två dagar har mark- och miljödomstolen jobbat med framtiden för fiskodlingarna i Omnefjärden och Mjältösundet.
– Det är ganska likartade ärenden så det passade bra att hålla dem samtidigt, inte minst logistiskt, säger rådmannen Lars-Göran Brennmark.

Annons

Han är domstolens ordförande, där det sitter både en jurist och tekniskt sakkunniga.

– Miljöprövningsdelegationens beslut har ju överklagats av båda sidor, de som är kritiska och sökande som vill ha lite bättre villkor.

Vid båda förhandlingarna har alla parter haft chansen att lägga fram sin sak i frågan. Vid förhandlingen i onsdags var Dag Sjögrenbo en av de sakägare som begärde ordet.

Han ville betona att motståndarna till fiskodlingen inte var några få utan att 1 100 personer i Höga kusten undertecknat en protestlista.

Dessutom krävde han att om odlingarna skulle få fortsätta skulle det fonderas pengar för framtida sanering, i storleksklassen 250 miljoner kronor.

Något som också väckte en del funderingar var att kassarna för fiskodlingen vid Mjältön bogserats bort bara några dagar innan det under eftermiddagen skulle hållas syn vid Mjältösundet med domstolen.

Kritikerna menade att det inte skulle ge någon rättvis bild av hur det ser ut på platsen.

Ålandsfisks representant förklarade dock detta med att fisken man haft där var färdig för slakt och därför hade transporterats bort.

När förhandlingarna nu är över väntar överläggningar inom domstolens ledamöter innan de tar sitt beslut i september månad.

– Vi ska väga samman olika intressen och göra en laglighetsbedömning, säger Lars-Göran Brennmark.