Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu avgörs fiskodlingarnas framtid

I flera år har fiskodlingarnas vara eller icke vara i Höga kusten debatterats intensivt . Nu är det dags för avgörande.
Tre ansökningar om fortsatt och utökad, fiskodling ska inom kort upp till beslut.
– Vi prioriterar Mjällomsfisks ansökan vid Brattberget i Omnefjärden eftersom det tillståndet går ut i oktober, säger Bengt Gruvin som är sakkunnig på miljöprövningsdelegationen.

Annons

Här är politikernas löften om fiskodlingen

Hans förhoppning är att redan i slutet av denna vecka kunna fatta ett beslut.

– Det finns ett förslag som miljöprövningsdelegationens ordförande nu sitter och går igenom. Det är väldigt omfattande material.

Nästa fiskodling som står på tur blir flytten och utökningen av fiskodlingen vid Köpmanholmen, som drivs av Ålands fiskförädling. Där räknar handläggarna med att kunna ge ett besked i oktober.

Det tredje och mycket omdebatterade fallet gäller de två odlingarna vid Mjältösundet. Någon gång innan årsskiftet väntas besked där.

– Det är inte lika akut med odlingarna i Köpmanholmen och Mjältösundet, för där går tillståndet inte ut förrän vid årsskiftet. Och med tanke på att man då inte har någon produktion utan bara vinterförvaring, som inte kräver tillstånd, skulle det gå att vänta ännu längre. Men det försvårar förstås bolagets planering.

Frågan om de tre odlingarnas framtid skulle egentligen ha avgjorts redan förra hösten. Men miljöprövningsdelegationen i Västernorrland fick då överta även miljöprövningarna för fiskodlingarna i Jämtland, som är betydligt fler än i Västernorrland. Den arbetsbördan samt problem med sjukskrivning har fördröjt hanteringen.

Eftersom det handlar om att förnya gällande tillstånd kan det innebära allt från att man säger helt nej till fortsatt odling, att den får fortsätta som i dag eller att sökande får ja till sina ansökningar om att utöka odlingarna.

Frågan har väckt många och starka känslor där boende skrivit mängder av insändare och oroar sig för övergödning, men där sökande anser att undersökningar visat att de inte bidrar till något nämnvärt miljöproblem.

– Det vi har att ta ställning till är om fiskodlingarna är förenliga med miljöbalken, om miljöpåverkan är acceptabel enligt lagstiftningen eller inte, säger Bengt Gruvin.

Att miljöprövningsdelegationen tar ett beslut innebär dock inte att frågan är helt avgjord.

– Vi vet erfarenhetsmässigt att beslutet kommer att bli överklagat till mark- och miljödomstolen, säger Bengt Gruvin.

Han påpekar att beslutet gör antingen bolagen eller motståndarna besvikna.

Mycket troligt är att frågan dessutom kommer gå vidare ytterligare en instans, till mark- och miljööverdomstolen.

– Där kan det dock gå fortare att ta beslut och det är inte heller säkert att domstolen tar upp en överklagan till prövning.

Realistiskt lär det sista ordet om fiskodlingarna därför inte vara sagt förrän tidigast någon gång under nästa år.