Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är vinnaren klar – det här är det vackraste huset i Ångermanland

Ångermanlänningarna älskar sina hus. Det är bara att tacka för ett fantastiskt engagemang i vår tävling om vilket hus i Ångermanland som är det vackraste. Och vinnaren är – Öfra kapell!

Sex finalister. Drygt 3100 röster. Tävlingen om Ångermanlands vackraste hus har väckt ett engagemang utöver det vanliga; många har varit med och nominerat, ännu många fler har varit in och röstat på sin favoritkandidat.

Hus väcker känslor. I mejl, på telefon och i brev har många berättat om varför de tycker att just det huset ska vinna – Ting1 för sin fräcka arkitektur och Bengt Lindström-inspirerade färgsättning, ett smycke infattat i den övriga staden. Rådhuset i Härnösand, med klassiskt strama symmetrier och en dekorativ rotunda av vita pelare. Björkuddens hotell, ett vackert och harmoniskt hus placerat i samklang med älv och skog. Rådhuset i Örnsköldsvik, en monumental pärla i barock och jugend, ett guldkorn med tyngd. Tingshuset i Sollefteå, ett fornnordiskt inspirerat hus som en gång utsågs till en av Sveriges tio vackraste byggnader.

Men nu, när slutsignalen har ljudit, finns det en kandidat som slår alla de andra. Öfra Kapell, en liten arkitektonisk pärla belägen ett par mil utanför Junsele, Sollefteå kommun, är vinnaren i vår tävling. Öfra kapell lade sig tidigt i ledningen och har hållit tätplatsen - även om tingshuset i Sollefteå flåsat Öfra i hasorna så har det aldrig kunnat knappa in på ledaren.

Öfra kapell fick 978 röster, alltså 31 procent.

På andra plats hittar vi Tingshuset i Sollefteå med 754 röster, 24 procent. Tingshuset har legat på en stabil andraplats genom hela tävlingen och har egentligen aldrig varit hotat av det övriga startfältet.

Efter en svajig start gick rådhuset i Ö-vik urstarkt på upploppet och kammade hem tredjeplatsen med 503 röster och 16 procent.

På fjärde plats kom Rådhuset i Härnösand med 342 röster, på femte plats Björkuddens hotell med 299 röster och på sjätte plats kom Ting1 i Örnsköldsvik med 236 röster.

Vi återkommer lite senare med ett stort reportage om vinnaren.

MER OM VÅR STAD

► Om satsningen: Döende stadskärnor och vräkiga höghusbyggen – städer i förändring angår alla

En kritisk granskning av miljonprogrammen

Här är stadsbyggnadsdebatten het just nu

Vår stad: Några heta debatter i Ångermanland