Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är Valjakkala fri

Åmselemördaren Juha Valjakkala har släppts fri.

Efter drygt 19 år bakom lås och bom i finländskt fängelse har han frigivits villkorligt.

Beslutet om frigivningen har tagits av Helsingfors hovrätt och beskedet lämnades på måndagen av det finländska Brottspåföljdsverket.

Trippelmördaren Juha Valjakkala, som numera heter Nikita Joakim Foughantine, har fått övervakad frihet på prov till den 1 juli då han friges villkorligt om allt går bra. Han får nu träna sig att leva i det civila.

När Helsingfors hovrätt i december förra året beslöt att benåda Valjakkala väckte nyheten stor uppståndelse i Sverige. På måndagen var reaktionen mer sansad.

Beskedet att Juha Valjakkala släppts väcker inte längre några starkare känslor i Åmsele. Frisläppandet har ju aviserats flera gånger på senare tid.

- Det kanske finns ett obehag, men rädslan är inte så stor längre. Det rörs upp lite känslor när massmedier kommer uppfarande, men nu känns det hela lite passerat, säger Marie-Louise Marsjögård, kyrkoherde i Åmsele sedan tio år.

- Det är dags för honom att komma ut i verkligheten och jag hoppas att han klarar av det på bästa sätt, tillägger hon.

Juha Valjakkala dödade natten till den 3 juli 1988 tre personer i samma familj på kyrkogården i Åmsele i Västerbotten. Offren hittades morgonen efter och en veckolång jakt inleddes på Valjakkala och hans dåvarande flickvän.

Båda greps på ett tåg i Danmark. I februari 1989 dömdes Juha Valjakkala till livstids fängelse och utvisning för morden. Han flyttades efter några månader över till ett finländsk fängelse där han avtjänat sitt straff fram till nu.


/Allehanda.se