Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är det dags för Sverige att bli modernt – förbjud fyrverkerier helt

Annons

Trots den idealistiska bilden av Sverige som ett modernt land som gillar att ligga i framkant så finns det en lång väg kvar att gå, inte minst när det gäller fyrverkerier.

Nyår har precis varit, en afton ofta fylld av blandade känslor. I dag vet vi bättre än när fyrverkerier började användas. Vi vet dess konsekvenser för bland annat djuren och miljön. År 2001 infördes ett förbud mot smällare, ett steg i rätt riktning men som i praktiken inte gjort så stort avtryck.

För Plus-kunder: Bättre tillvaro för Ö-viks hundar – förslag om skärpta regler för fyrverkerier kan bli verklighet

Nu är det dags för en verklig förändring. Varje år skadas mer än 250 människor av fyrverkerier. Miljön får utstå förgiftning samt ett par hundra bränder, detta samtidigt som krigsutsatta människor traumatiseras av det bombliknande ljudet med marken skakandes. Dessutom utsätts människans bästa vän, djuren. Varje år tas extrema åtgärder för att hjälpa djuren att överleva under den här ljudintensiva natten. Husdjur tas till etablerade skyddsrum, ner i källaren med bomullsvadd i öronen och hålls om av sin människa för att inte hamna i chock. Detta är ett scenario för de djur som har ett hem. Alla hemlösa och vilda djur som under nyårsnatten tror att jordens undergång är nära, blir livrädda och har svårt att söka skydd. Det är inte heller ovanligt att djur kommer bort från sina hem i förvirringen av ljudet och det blinkande ljuset.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Idag har flera affärer slutat sälja fyrverkerier, en del kommuner har visat framfötterna genom ett förbud av fyrverkerier samtidigt som andra kommuner anordnat ljusshower istället.

Ett land i framkant är ett land som tar ansvar och förbjuder fyrverkerier helt.

Annie Slatter, Ordförande Djurens Rätt Helsingborg-Höganäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel